Kolozsvári metró: rábólintott a kormány a 2,77 milliárd eurós költségre

A dolgok jelenlegi állása szerint csoda kellene ahhoz, hogy a beruházás nem csússzon ki a helyreállítási terv határidejéből, megkaphassa az igényelt 300 millió eurót.

Szerdai ülésén jóváhagyta a kormány a kolozsvári metró új műszaki-gazdasági paramétereit. Ennek a lényege, hogy a tervezett beruházás költségeit 13,7 milliárd lejre, hozzávetőleg 2,77 milliárd euróra emelték. Az eredeti becslések szerint 2 milliárd euróba került volna a metró megépítése.Fotó: Pixabay

Ez azt jelenti, hogy hét hét kihagyás után újraindulhat a közbeszerzési eljárás. Azt augusztus 22-én függesztette fel a kolozsvári önkormányzat, azt követően, hogy három potenciális kivitelező is átiratban hívta fel a figyelmet, hogy a tavaly kiszámított költségvetés alapján lehetetlen megvalósítani a beruházást. A 2 milliárd eurós összeg azért lett elégtelen, mivel az elmúlt hónapokban óriási mértékben megdrágultak az építőanyagok. Ez mindenki számára nyilvánvaló volt, akinek köze van infrastrukturális beruházásokhoz, csak a kolozsvári városháza illetékeseinek a figyelmét kerülte el.

A Bocék által kidolgozott eredeti ütemterv szerint a pályázó cégeknek május 8-ig kellett volna benyújtaniuk az ajánlataikat. Ez teljesen irreális határidő volt, ezért többször elhalasztották, legutóbb augusztus 22-re, majd pedig felfüggesztették a közbeszerzési eljárást.

Jelen pillanatban nem lehet tudni, hogy mi az új határidő, csak annyit, hogy a közbeszerzési eljárás öthónapos késében van. Az eredeti kiírás szerint november 30-án hirdették volna ki a győztest, vagyis közel 7 hónap volt előirányozva az ajánlatok kiértékelésére. Ez azt jelenti, hogy ha november végéig befutnának az ajánlatok, akkor ideális esetben 2023 júniusában lehetne győztest hirdetni, s valamikor az év második felében elkezdődhetne a tervezés.

A beruházás első szakaszában 7,5 km metróvonalat építenének meg 9 megállóval. Erre 300 millió eurót az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében szeretne biztosítani a kormány, ehhez azonban 2026 augusztusára be kellene fejezni a munkálatokat. A tervezésre és a kivitelezésre a megvalósíthatósági tanulmány kereken 4 évet irányoz elő, ami azt jelenti, hogy a beruházás máris kifutott a határidőből. Ahhoz, hogy a beruházás megkaphassa a pénzt, jelentősen ki kellene tolni a PNRR határidejét, amiről, állítólag szó van, az Európai Bizottság azonban hivatalosan még semmit sem kommunikált ebben a témában.

Kapcsolódók

Kimaradt?