Övön aluli ütés a kolozsvári metrónak: felfüggesztették a közbeszerzési eljárást

Senki sem vállalta a kivitelezést, mivel annyira megdrágultak az építőanyagok, hogy a becsült költségvetés nem fedezné a valós költségeket.

Felfüggesztették a kolozsvári önkormányzat a metró megtervezésére és kivitelezésére kiírt közbeszerzési eljárást. A városvezetés azt követően hozta meg a döntést, hogy konzultált a Szállításügyi Minisztériummal. A lépés azért vált elkerülhetetlenné, mivel az építőanyagok drágulása miatt a kiírásban szereplő költségek jelenleg irreálisan alacsonyak.A kép illusztráció | Fotó: Facebook/Budapesti Metró

„Az elmúlt négy napban három, a kolozsvári metró megépítésében érdekelt cég tájékoztatott bennünket írásban, hogy az ajánlatuk meghaladja a becsült költségeket. Megjegyezzük, hogy ezek a cégek az Európai Unió számos fővárosában és városában végeztek metróépítési munkálatokat” – olvasható a polgármesteri hivatal által az ügyben kiadott közleményben.

A közbeszerzési eljárást nem törölték, csupán felfüggesztették, ami azt jelenti, hogy folytatódhat a beruházás műszaki-gazdasági feltételeinek aktualizálását követően. „A választott megoldás biztosítja a projekt folytatását az országos helyreállítási terv keretében” – áll a közleményben.

Ez utóbbi állítás fölöttébb kétséges, az eddig történtek pedig alátámasztják a kétségeket, hogy a kolozsvári önkormányzat képes-e megfelelő módon menedzselni egy ekkora volumenű beruházást.  

A kolozsvári metró megtervezésére és kivitelezésére ez év márciusának a közepén írták ki a közbeszerzési eljárást. Az ajánlatok benyújtásának eredeti határideje május 8. lett volna, ami teljesíthetetlenül közelinek bizonyult. A határidőt, az érdeklődő cégek kérésére, több alkalommal eltolták, legutóbb augusztus 22-re.

Rejtély, hogy nem jöttek rá már korábban a kolozsvári önkormányzat illetékesei, hogy a beruházás becsült költségei, az építőanyagok időközben bekövetkezett jelentős drágulása miatt immár köszönőviszonyban sincsenek a valósággal.                             

A 21 kilométeresre tervezett kolozsvári metrónak az elképzelések szerint 19 megállója lesz. A beruházás költségeit korábban 1,3 milliárd euróra becsülték, beleértve 16 szerelvény beszerzését is. Az első, kilenc megállóból álló szakasz megépítését a kormány és a helyi önkormányzat az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében szerette volna finanszírozni, 300 millió eurót szánva erre a célra.

A PNRR feltételrendszerének értelmében egy beruházás csak akkor kapja meg az igényelt finanszírozást, ha azt sikerül határidőre, 2026 augusztusáig befejezni. Jelen esetben ez egyre inkább kétséges, mivel a projekt máris három és félhónapos késésben van. A tervezésre és a 9 megállós pályaszakasz megépítésére 4 év áll rendelkezésre úgy, hogy egyelőre nem tudni, ki lesz a projekt kivitelezője, de még azt sem, mikor fog folytatódni a közbeszerzési eljárás. A teljes metrót, a megvalósíthatósági tanulmány értelmében 8 év alatt kellene megépíteni.

Kapcsolódók

Kimaradt?