Másfél évtizede halogatott banális beruházás miatt marad még évekig álom a kolozsvári HÉV

Emil Boc 2008-ban ígérte meg először, hogy közúti felüljáró épül a Törökvágáson, de azóta egy kapavágás sem történt.

Országos visszhangot vert néhány évvel ezelőtt, amikor Emil Boc bejelentette, hogy elővárosi vasúttal és metróval oldanák meg az erdélyi főváros súlyosbodó közlekedési gondjait. Kezdetben a két beruházást egyetlen projekt részeként emlegette a kolozsvári városvezetés, aztán az elővárosi vasútról egyre kevesebbet lehetett hallani, bár a metró még mindig a Gyalu–Szászfenes–Kolozsvár–Kisbács–Apahida–Nemeszsuk–Bonchida Városi Vasút néven fut a hivatalos iratokban.Hosszú kocsisor áll a sorompónál | Fotó: Facebook

A metró már a közbeszerzési eljárás fázisában van, igaz, hogy éppen fel van függesztve, míg az HÉV-nek még csak a megvalósíthatósági tanulmánya készül, novemberre kellene befejezni. A metrót és az elővárosi vasutat azért választották szét, mert két különböző projektről van szó, a finanszírozás is más helyről jön, válaszolták a kolozsvári önkormányzat illetékesei a Maszol megkeresésére.

A válasznak a pénzre vonatkozó része lényegében mellébeszélés, mivel egyelőre egyik beruházás finanszírozása sem biztosított, hacsak nem tekintjük finanszírozásnak, hogy egy dokumentumba begépelték: vissza nem térítendő uniós források a 2021–2027-es Szállítás Operacionális Programon keresztül, költségvetési kiutalások a szállításügyi Minisztériumon keresztül, kiutalások Kolozsvár és Szászfenes helyi költségvetéséből, időközben azonosított más törvényes források. A metróépítésre le lehet hívni 300 millió eurót az országos helyreállítási terv keretében, a 2,8 milliárd eurós beruházás további finanszírozását azonban egyelőre homály fedi.

A kolozsvári önkormányzat annak ellenére kezeli prioritásként a metrót, hogy az elővárosi vonatközlekedés megvalósítása műszakilag összehasonlíthatatlanul könnyebb, s nagyságrendekkel olcsóbb is volna. „Az elővárosi vonat a jelenlegi vasúti pályán közlekedne, csak be kellene állítani néhány szerelvényt” – nyilatkozta a Maszolnak dr. Köllő Gábor, a kolozsvári Műszaki Egyetem professzora, vasútépítési szakértő. „Azt kérdezze meg Boctól” – mondta Köllő professzor arra a kérdésre, hogy vajon miért kezeli az önkormányzat prioritásként a sokkalta bonyolultabb metró projektet.

A hiányzó felüljáró

Azon túl, hogy a metrónak összehasonlíthatatlanul nagyobb a marketingértéke, márpedig Emil Boc imádja, ha Kolozsvár reflektorfényben van, a HÉV mellékvágányra állításában közrejátszhatott egy gyakorlati szempont is, feltéve, hogy a városháza illetékesei tudatában voltak.

A majdani elővárosi vonat szerelvényei Magyarnádas és Kolozsvár között a kincses várost Nagyváraddal összekötő vasúti pályát fogják használni. Ez a Törökvágásnál metszi a Donát negyedet a Kerekdombbal és Kisbáccsal összekötő közutat. A kereszteződésben jelenleg naponta húsznál is több alkalommal ereszkedik le a sorompó, torlódást okozva, idegölő várakozásra kényszerítve az autósokat.

A megvalósíthatósági előtanulmány szerint az elővárosi vonat 30 percenként közlekedne, ami 12 óra alatt 48-cal növelné meg a sorompó lezárások számát, tulajdonképpen megbénítaná a már most is nehézkes közlekedést a forgalmas útvonalon. Természetesen nem merülne fel ez a probléma, ha közúti felüljáró épült volna a kereszteződésben, ám 2004 óta, mióta Boc első ízben lett Kolozsvár polgármestere, nem sikerült megvalósítani a nem túl bonyolult beruházást.

Ígérgetésből jeles

Ennek egyetlen oka lehet, mégpedig az, hogy nem különösebben érdekelte a városvezetést, valószínűleg az önkormányzati döntéshozók nem autóznak rendszeresen a Törökvágáson keresztül. Ígéretek persze elhangzottak, első alkalommal 2008-ban, amikor Emil Boc épp nem polgármester, hanem kormányfő volt. Semmi sem lett a dologból, de 2014-ben újra elővették, persze akkor is megrekedt az ígérgetés szintjén.

Tavaly aztán elmozdult az ügy a holtpontról, elkészült egy grandiózus, 20-25 millió euró becsült költségvetésű felüljáró terve. Az eredeti elképzelés az volt, hogy a város építtetné meg, de aztán átcsúsztatták a projektet a CFR-nek.

„Egy rendkívül nagy összegről beszélünk, melyet nem viselne el a városháza költségvetése” – indokolta meg Dan Tarcea alpolgármester a döntést. Az indoklás kínosan hangzott egy olyan város alpolgármesterének a szájából, mely 2,8 milliárd euróért, a felüljáró árának 120-szorosáért akar metrót építeni.

A dolgok jelenlegi állása szerint a felüljáró a Kolozsvár és Egeres közti vasúti pálya, uniós pénzből finanszírozott korszerűsítésének részeként kerülne megépítésre. A beruházás kivitelezésére öt cég pályázik, az ajánlatok kiértékelése folyamatban van. A nyertesnek 6 hónap áll majd rendelkezésére a tervezésre, 36 pedig a munkálatok elvégzésére. Ez azt jelenti, hogy ha az év végéig sikerülne aláírni a szerződést, akkor 2026 közepére kellene elkészülnie a felüljárónak, amivel elhárulna az elővárosi vonat működtetését jelenleg lehetetlenné tevő akadály.

Időközben be kellene szerezni a szerelvényeket, modernizálni kellene a meglévő megállókat és néhány újat építeni. Az elképzelések szerint a kolozsvári HÉV a Magyarnádas és Bonchida közti 43 km-es távon 22 helyen állna meg. A beruházás értékét kezdetben 75 millió euróra becsülték, később már 200 millióra, s nagy kérdés, hogy mekkora összeg szerepel majd a megvalósíthatósági tanulmányban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?