Tizenkilencedszer szerveztek rózsanapot a Fehér megyei Csombordon

Szombaton a virágok királynője vette birtokba Nagyenyedet és a tőle három kilométerre fekvő Csombordot. Utóbbi, eredetileg a borairól híres település, az elmúlt másfél évtizedben a rózsa- és gyümölcsfatermesztésben vált élenjáróvá, hiszen a környéken tömörül az ország legtöbb vállalkozása ebben a mezőgazdasági szakágazatban.

A csombordi rózsatermelők mind magyarok, ráadásul kiválóan együttműködnek, megosztják egymással tapasztalataikat, amelyeket néhányan szüleiktől, nagyszüleiktől illetve neves szakemberektől tanultak. Nincs rivalizálás köztük, mindegyikük számára jut értékesítési lehetőség, a hazai nagyáruházak polcain szinte kivétel nélkül a csombordi termelők rózsatöveiből válogathatunk.

Fotó: Balog Zoltán

A rózsanap egy ajándék számukra, amely ráirányítja a figyelmet az ágazat jelentős gazdasági potenciáljára, ugyanakkor jutalom a helyi közösségnek is, amelyik nemcsak az ilyenkor virágzó többhektáros rózsamezőket csodálhatja meg, hanem a virágkarnevál-szerű felvonulást, illetve az ötletesebbnél ötletesebb rózsakompozíciókat, girlandokat, csokrokat.

A rendezvény minden évben Nagyenyed központjában, a Bethlen Gábor Kollégium elől startol, ahol rózsákkal feldíszített traktorok és autók indítják a díszmenetet, amely néptánccsoportokkal, illetve virágokkal ékesített kerékpárosokkal és motorbiciklisekkel egészül ki. A menet elején fúvószenekar és pompomlányok csapata vonta magára a népes bámészkodó tömeg figyelmét.

Fotó: Balog Zoltán

A díszes menet, a hagyománynak megfelelően, idén is végigvonult a városon, majd a fesztivál fő színhelyén, a mezőgazdasági iskola parkjában „telepedett le”. A szemet gyönyörködtető rózsastandok mellett különböző gasztro- és kézműves sátrak kínálták portékáikat, egy neves enyedi cég pedig kertészeti kisgépek bemutatóját szervezte meg.

 A színpadon modern- és népzenei előadások szórakoztatták a közönséget. A fellépők közül kitűnt a Csombordi Pipacs Néptáncegyüttes produkciója. Tematikus festménykiállítás színesítette a rózsanap programját, a gyerekek számára kézműves és képzőművészeti foglalkozásokat szerveztek. Ezenkívül volt tombolázás értékes nyereményekkel, megválasztották az év rózsáját és oklevelet adtak át a termelőknek. Este egy magyar és egy román együttes lépett fel a vegyes lakosságú Csombordon, a Transylvanium és a 3Sud Est, majd látványos tűzijáték zárta az eseményt.

Fotó: Balog Zoltán

A rendezvényt megtisztelték jelenlétükkel az esemény támogatói, a megyei és nagyenyedi városvezetés, illetve a kulturális központok elöljárói. A Maszolnak Lőrincz Helga, Nagyenyed alpolgármestere elmondta: „Csodálatos dolog megünnepelni a munka gyümölcsét, megtapasztalni az együtt gondolkodás eredményét. Őszinte elismerésem minden csombordi rózsatermelőnek!”

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?