Idén is felejthetetlen élményt nyújtottak a Fehér Megyei Magyar Napok

Hatodik alkalommal szervezték meg június 9. és 12. között Fehér megye magyarságának legnagyobb rendezvényét, amelynek – a Bethlen Gábor Kollégium 400 éves jubileumi ünnepségének köszönhetően – sikerült a helyszínre vonzania nemcsak a környékbeli, hanem az ősi alma materhez ragaszkodó, távolabbról érkező érdeklődőket is.

A négynapos rendezvény ünnepélyes megnyitóján, amelyet helyi és megyei vezetők, valamint anyaországi testvérközösségek képviselői tiszteltek meg jelenlétükkel, Lőrincz Helga főszervező, Nagyenyed alpolgármestere kijelentette: „Büszke vagyok erre a fesztiválra, annál inkább a 400 éves évfordulóra! És igen, Nagyenyed a világ közepe, ezen a hétvégén biztosan. A hat évvel ezelőtt megkezdett munkát pedig folytatni fogjuk mindaddig, amíg a kollégium udvara megtelik”.

Az előző évekhez hasonlóan idén is sokszínű, minden korosztályhoz, érdek- és társadalmi csoporthoz szóló programok várták az érdeklődőket, a szokásos programpontoknak a jubileum jegyében igyekeztek jellegzetes arculatot kialakítani.

Fotó: Fehér Megyei Magyar Napok/Facebook

A kulturális programok könyvbemutatókat, értékes tárlatokat, szimfonikus koncertet, tudományos és színielőadást tartalmaztak. Idén Bakó Botond, Garda Dezső, Fórika Éva és Horváth Zsuzsa köteteivel ismerkedhettek meg az olvasók és bemutatták a Turzai Melán gondozásában megjelent 400 éves kollégium emlékalbumát is. A jubileum apropóján az iskolamúzeum és a dokumentációs könyvtár is nyílt napot hirdetett szombaton 12 és 17 óra között.

Igen érdekesnek bizonyult Sashalmi-Fekete Tamás, a Magyarságkutató Intézet történészének előadása a Szent László-legenda falképeinek témakörben. A Bitai László elnök által képviselt Két Fűzfa Egyesület idén is megtartotta gazdasági témájú, Infláció, tőzsde, befektetés című előadását, az érdeklődők a szervezet honlapján tudhatnak meg részleteket arról, hogyan támogathatják a Bethlen kollégiumot.

A diákok színi előadása | Fotó: Fehér Megyei Magyar Napok/Facebook

A magyar napok egyik legsikeresebb eseménye a kollégium Fordított patkó színjátszókörének előadása volt, ennek színvonala messze felülmúlta az elvárásokat. A Fodor Katalin magyar szakos tanárnő által működtetett csoport I.L. Caragiale Az elveszett levél című klasszikusának modern átdolgozását mutatta be Imecs-Magdó Levente rendezésében.

A legkisebbek számára gyerekudvart rendeztek be, ahol változatos kézműves foglalkozások, játszóház, arcfestés illetve a Vitéz László bábelőadások kötötték le figyelmüket, a sportkedvelőknek pedig foci- és kosárlabda bajnokságot szerveztek. Nagy élményt jelentettek mindenki számára az Arany Griff Rend Egyesület által tartott reneszánsz foglalkozások, a Riverenza Régizene Együttes és a Galambfalvi Angyalka történelem szakos tanárnő által irányított Collegium Gabrielense reneszánsz táncegyüttes bemutatói.

Fotó: Fehér Megyei Magyar Napok/Facebook

A néptáncbemutatók is kellő hangsúlyt kaptak az eseményen: a környékbeli néptánccsoportok fellépése mellett Kubinyi Júlia és Nyitrai Tamás, valamint Antal Tibor és zenekara koncertezett és a péntek este igazi csemegéje a Budapest Bár-koncert volt, amelyet táncház követett a kollégium étkezdéjében. A többi napokon a Gladius, a Hóhányók, az Aurevoir, a Smici Rock Band és a sztármeghívott Kormorán köszöntötték rajongóikat.

A VI. Fehér Megyei Magyar Napok kínálatából nem hiányozhattak a családbarát,  kikapcsolódást nyújtó programok sem: szombaton a nagyenyedi Dr. Szász Pál Magyar Közösségi Házban gulyásfőző versenyt szerveztek, vasárnap pedig a tompaházi tónál horgász- és halászléfőző, illetve hagyományos íjászati versenyt tartottak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?