Elkezdődött a szórvány egyik legfontosabb ünnepe, a Fehér Megyei Magyar Napok

Csütörtökön startolt a dél-erdélyi szórványmagyarság egyik legnagyobb fesztiválja Nagyenyeden. A hivatalos megnyitót a Bethlen Gábor Kollégium udvarán délután fél hatkor a nagyszínpadon tartották. Az eseménysorozat vasárnapig tart, a teljes program IDE kattintva tekinthető meg.

Az összegyűlt közönséget a rendezvény házigazdái, Deák Kriszta és Bakk Szabolcs köszöntötték. A megnyitón felszólalt Lőrincz Helga főszervező, Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke és miniszterelnök-helyettes, Novák Eduárd ifjúsági és sport miniszter, Ladányi Árpád, a Fehér megyei RMDSZ elnöke, Nicolae Albu prefektus, valamint Dumitru Fulea, a Fehér Megyei Tanács alelnöke.

Lőrincz Helga beszédében Kőrösi Csoma Sándor életútjához hasonlította a Fehér Megyei Magyar Napokat és kiemelte: a rendezvény helyszíneként szolgáló ősi alma mater nem csupán egy szórványkollégium, hanem az erdélyi oktatás igazi ékköve, amely büszkén áll Nagyenyed központjában.Kelemen Hunor a szórványidentitás fontosságáról beszélt | Fotók: Fehér Megyei Magyar Napok

Kelemen Hunor beszédében az idő múlásának metaforájával élt és hangsúlyozta: „hihetetlenül fontos a szórványidentitás: a közösség megélése múlik rajta és ez egy másfajta életstratégia. Nagyenyed és Fehér megye fel tudja mutatni az értéküket, azt, hogy erősek”.

A megnyitó zárómozzanataként Lőrincz Helga alpolgármester emlékplakettet nyújtott át Novák Eduárdnak, ezáltal is elismerve a kifejtett sportteljesítményét. A kitűntetett sportminiszter ugyanakkor díjat adott át Joó Sándonak, a kollégium végzős diákjának, Fehér megye jelenlegi legsikeresebb sportolójának, ezzel is elismerve a számtalan országos, európai és világbajnoki díját, amelyeket a karatéban szerzett meg.

A nap folyamán több érdekes program zajlott, az első nagy téma a kollégium legismertebb egyéniségére, Kőrösi Csoma Sándorra irányította a figyelmet. A diákok számára interaktív vetélkedőt szerveztek a nagy tibetológus életútjáról, délután pedig Pengő Zoltán, a Maszol újságírója tartott érdekfeszítő vetített képes előadást arról a hat hónapig tartó, gyalog megtett 4000 kilométeres útjáról, amely nagy vonalakban Kőrösi útvonalát követte.

Egy másik érdekes élménybeszámoló Szász János nagyenyedi római katolikus plébánosé volt, akinek két évtizeddel ezelőtt adódott lehetősége Indiába utazni és felfedezni a Kőrösi emlékéhez kapcsolódó tárgyi emlékeket.A korábbi rendezvényeket felidéző fotókiállítást is megnyitottak

A pályaorientációs sátorban előadás- és beszélgetéssorozat zajlott, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem és a Sapientia EMTE tanárainak valamint az Országos Magyar Diákszövetség és a Kolozs Megyei Diáktanács képviselőinek közreműködésével.  A pályakezdő pedagógusok kerekasztal-beszélgetését is megtartották, amelyen tapasztalataikat osztották meg a közönséggel.

Ilyenek voltak az előző Magyar Napok címmel egy tárlatot is megnyitottak, a sport iránt érdeklődők pedig hagyományos íjászaton vehettek részt. A legkisebbeket bábszínház, gyerekfoglalkozások és a Máltai Szeretetszolgálat játszóbusza csalogatta a helyszínre, a fiatalok pedig a Gladius, a HóHányók valamint a DJ Dark & Mentol koncertjein szórakozhattak.

Kapcsolódók

Kimaradt?