V. Fehér Megyei Magyar Napok: tematikus napokkal készültek a szervezők

Az előző évekhez hasonlóan idén is sokszínű, minden korosztályhoz, érdek- és társadalmi csoporthoz szóló programok várják az érdeklődőket az ötödik Fehér Megyei Magyar Napokon. A választást megkönnyíti az, hogy idén tematikus napokra csoportosították a kínálatot.

Az erdélyi magyar szórványközösség egyik legnagyobb rendezvényét – amely minőségi együttlét útján összefogni és erősíteni kívánja a Fehér megyei magyarságot– szeptember 30-a és október 3-a között tartják meg idén. A fő helyszín a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium, de amint az a részletes programból kiderül, a megye több településén is lesznek figyelemreméltó események.

Csütörtökön a Bethlen kollégium legismertebb egyéniségére, Kőrösi Csoma Sándorra fókuszálnak, ekkor tartják munkatársunk, Pengő Zoltán Kőrösi nyomában című könyvének bemutatóját, a diákok számára pedig interaktív vetélkedőt szerveznek a tibetológia megalapítójáról. De ezen a napon tartják a kezdő pedagógusok kerekasztal-beszélgetését, hagyományos íjászatot és a hivatalos megnyitót is ekkora, 17 óra 30 percre ütemezték.

A Fehér Megyei Magyar Napok történetében először sikerült sztár lemezlovast is meghívni, az Untold fesztiválon is fellépő DJ Dark & Mentolt, aki este 21 órától szórakoztatja a közönséget.

Péntek a néptánc, népviselet és könyvbemutatók napja. A rendezvény történetében először iktattak a programba szimfonikus koncertet is. Délután a szervezők a szépkorúakra is figyelnek: az RMDSZ Fehér megyei nőszervezete könyvbemutatóra, Operettissimo-előadásra, majd egy udvari együttlétre hívja őket.

Szombat Nagyenyeden a vetélkedők napja, a minifoci-bajnokságtól kezdve a gulyásfőzésig sokféle versenyszámban kipróbálhatják magukat az érdeklődők, vidéken pedig két jelentős intézmény, a magyarpéterfalvi óvoda és a vajasdi magyar ház avatóját tartják meg. A nagykoncert is ezen a napon lesz, szombat este 21.30-tól, ekkor a sztármeghívott a Magna Cum Laude.

Vasárnap a lazításé: a tompaházi tónál idén is megszervezik a horgász- és halászléfőző versenyt, miközben íjászat is várja az érdeklődőket.

A fesztivál részletes programja megtalálható a rendezvény Facebook-oldalán, itt jelzik a szervezők az esetleges programváltozásokat és a járványügyi előírásokra vonatkozó legfrissebb információkat is.

(Címlapkép: Köble István, Harácsek Lehel/Fehér Megyei Magyar Napok | Facebook)

Kapcsolódók

Kimaradt?