Bojtorján, Keresztes Ildikó és tompaházi halászlé-verseny is lesz a Fehér Megyei Magyar Napokon

A Bojtorján együttes és Keresztes Ildikó is fellép a június 13. és 16. között zajló Fehér Megyei Magyar Napokra, amelynek főbb programpontjait már közzétették a szervezők.

Gasztronómia, kézműves vásár, gyermekfoglalkozások, hagyományos tornabemutató, kiállítások, hagyományos íjászat, könnyűzenei koncertek idén sem fognak hiányozni a programpalettáról, viszont új programokkal is készül a magyar napok csapata. Az első két napon szervezett rendezvények idén is Nagyenyeden kapnak helyet, a Bethlen Gábor Kollégiumban. A szombati napon Tompaházára, majd vasárnap Magyarlapádra költözik ki a rendezvénysorozat.Csütörtökön a Bethlen Gábor Kollégium  hagyományos tornabemutatója után a gyergyószéki 4S Street zenekar, majd a magyar countryzene utazó nagykövete, a legendás Bojtorján együttes lép színpadra. Az erdélyi származású Keresztes Ildikó hazatér a Fehér Megyei Magyar Napok alatt és péntek este zenekarával lép fel a nagyenyedi színpadon, ahol elhangzanak jól ismert slágerei.

A helyi zenészek idén is teret kapnak: a nagyenyedi Smici Blues Band pénteken lép színpadra, de néptáncoktatás és táncház is várja az érdeklődőket a magyarlapádi Piros Pántlikás és a nagyenyedi Ficfa zenekar vezetésével.

Idén már második alkalommal vár minden érdeklődőt az Aranyosszéki és Alsó-Fehér Vármegyei Huszár és Honfoglaló Hagyományőrző Egyesület hagyományos íjászati programjaira, mint a honfoglaló magyarság korhű ruházatának és harci szokásainak bemutatására, az íj használatának vagy az íjjal való lövés kipróbálására és gyakorlására. Emellett, érdekes gyerekprogramok várják a kicsiket a kollégium udvarán, illetve a Máltai Segélyszolgálat játszóbusza is ellátogat a fesztiválra.Bemutatják Fodor Attila Egy Isten, két napfelkelte, három emberöltő - Torockó viselete című könyvét, amit torockói fotó- és festménykiállítás követ.

Június 15-én, szombaton új helyszínre, Tompaházára költözik ki a rendezvény, ahol a halászat és a főzés lesz főszerepben. A halastavaknál reggel a halászok csaphatnak össze, utána minden amatőr vagy profi szakács a halászléfőző bajnokságon. A halászléfőző bajnokságra biztosítva lesz a hal, míg a főzni vágyóknak kell beszerezni a többi alapanyagot. Jelentkezőket a szervezők június 10-ig várják a feher@rmdsz.ro e-mail címre.

A vasárnapi zárónap Magyarlapádon lesz, ahol a helyi HóHányok együttes, majd a szászrégeni Titán együttes lép fel.

A Fehér Megyei Magyar Napok alapító tagja az április 25-én megalakult Erdélyi Magyar Fesztivál Szövetségnek, amelynek célja a régió kiemelkedő kulturális értékeket képviselő fesztiváljainak tömörítése, szakmai együttműködésük kiépítése és erősítése, valamint a közös érdekérvényesítés megteremtése.

Kapcsolódók

Kimaradt?