Krasznai Szilvafesztivál: még soha nem volt ekkora érdeklődés az esemény iránt

Több ezer embert mozgatott meg a hétvégén a szilágysági Kraszna településen megrendezett háromnapos V. Krasznai Szilvafesztivál. A jelenlévők és a szervezők elmondták, hasonló nagyságú tömeg, érdeklődő nemhogy krasznai eseményen, de még a megyében sem volt. Köszönhető mindez a színes, változatos, egész napos programoknak, amelyek minden korosztályt a településre csalogattak.

Péntek délután lovas szekereken és kisvonaton ülő népviseletbe öltözött fiatalok, élükön Kovács István polgármesterrel, népdalokkal hívogatták az esti mulatságra a helybélieket, akik a zeneszóra és a csujogatásra kijöttek a házakból és a kapu előtt integettek a táncot járó csapatnak. Mindeközben a helyi nagy futballpályán javában zajlott a pálinkakóstoló és a székelyhídi Nagy Botond előadása, aki az igazi pálinka készítésének műhelytitkaiba avatta be az érdeklődőket. A vállalkozó Zekulhyda Prémium márkanév alatt forgalmazott 0,35 literes palackozott pálinkái Magyarország legrangosabb pálinkaversenyein rangos kitüntetéseket értek el. Ezúttal öt fajta pálinkáját: kajszibarack, szilva, alma, meggy és szőlőpálinkát ízlelhették meg a jelenlévők, bár, ahogy néhány helybéli gazda kijelentette, az igazi szilágysági szilvapálinka verhetetlen, jó híre és zamata messzi tájakra eljutott, így nem meglepő, ha a megyébe érkező turista, először a szilágysági pálinkával szeretne megismerkedni. A péntek késő esti jó hangulatról Kis Bruma és barátai gondoskodtak.

Népszerű program volt a pálinkakóstólás | Fotó: Kulcsár Mária

Szombat reggel a pályán felállított ugrálóvár körül volt a legnagyobb érdeklődés, a gyermekek körében, aminek az egész hétvégén tartó jó idő is kedvezett. Szintén a kora délelőtti órákban már a strandröplabda és a foci kedvelői is a pályán várták a sípszót, a mérkőzés kezdetét. A gyermekek és fiatalok örömére kincskeresést, krasznatlont és motoros bemutatót is tartottak, miközben Tibi és Mesi bohóc parádés műsora minden gyermek arcára mosolyt csalogatott. A jó ételek kedvelői, a „szakácsok” főzőversenyen mérték össze gasztronómiai tudásukat, így a reggeli óráktól ínycsiklandozó illatokkal csalogatták a bográcsban főtt ételekhez a vendégeket. Délután keresztény énekekkel Erdődi Dávid Sátora lépett fel a nagyszínpadon, amit tombolasorsolás és tűzijáték követett, majd az este hangulatáról a fiatalok kedvence, a jó szórakozást biztosító magyarországi KatapultDJ showja gondoskodott.

Az ötvenéves házassági évfordulójukat ünneplőket köszöntötte vasárnap délben Kovács István polgármester, Seres Dénes parlamenti képviselő és a helyi egyházi elöljárók. Az ünneplés rövid egyházi szertartással kezdődött, az egyházfők kiemelték, hálát kell adniuk azért az 50 esztendőért, amit ajándékba kaptak Istentől. Vékony Roland református lelkész elmondta, bizonyára van, mire emlékezni és van, amiért hálát adni, ugyanakkor bűnbánatot kell tartani, és a jövő felé tekintve arra kell gondolni, hogy az emlékezés egyfajta visszapillantó tükör, ami azért van, hogy könnyebben lehessen előre haladni. Azt ajánlotta a tizenkét párnak, hogy legyen reménységük Istenben, mert továbbra is vezetni fogja őket a jó úton.

Néptánc is volt

Duma Ferenc katolikus pap azt kívánta, hogy az elkövetkező években is legyenek egymásnak erősségei és támaszai, küzdelmükben és bánatukban vigasztaló segítő társai. Dicséretre méltóak ezek a párok, emelte ki a baptista egyház vezetője, Borzási István, mert bár biztos, hogy sok megpróbáltatás érte a házastársakat, türelemmel és imával mindent legyőztek, ezért a helyiek és a társadalom számára példaértékűek.

Seres Dénes képviselő kiemelte, az ember életében az egyik legnagyobb érték a család, és jó érzés néha a lelki szemekkel visszatekinteni a gyermekkorra, szülőkre, testvérre, nagyszülőkre, aztán a családra, a gyermekeink gyerekkorára, majd fiatal és idősebb korára, miközben lassan eltelik 50 év a házasságban. Minden pár az Úr színe előtt kezdte a közös életet – mondta –, és békében, szeretetben éltek, építettek, dolgoztak, neveltek, és ezt a példát, értéket tovább kell adniuk, ebben a szellemben kell nevelniük a gyermekeket, unokákat. Azt kívánta az 50. házassági évet elért pároknak, hogy még sokáig örüljenek a családnak, unokáknak, segítsék őket, és továbbra is példamutatóan álljanak a közösség előtt.

A koradélután kulturális műsorral kezdődött, majd Baricsán Tamás és Tatár Szilárd akusztikus koncertje és a helyi Hellmeton együttes rockkoncertje következett, ez utóbbiak kellően bemelegítették az időközben szép számmal érkező rockzenekedvelőket. Estére oly tömeg gyűlt össze a futballpályán a debreceni rockcsempész Tankcsapdára várva, hogy arra sem a településen, sem a megyében eddig még nem volt példa koncert során. Kraszna vasárnap estére a szórakozás és a buli szempontjából a megye központja lett, minden korosztály, fiataltól kisgyerekig a Tankcsapda zenéjére „zúzott”, Szatmártól Maros megyéig, Máramarostól Bihar megyéig.

Nagy tömeget vonzott a Tankcsapda koncertje

„Felejthetetlen és felemelő érzés” – mondták többen, látva a nagy érdeklődést, hiszen Kraszna valójában néhány órára a megye színfoltja lett, mert hasonló rendezvény és hangulat nem volt a környéken. „Nehéz lesz ezt jövőre túlszárnyalni, de Kraszna ezt is megugorja majd” – tették hozzá.

A három napos rendezvény alatt a programok mellett állandó jelleggel beerpong, trambulin, fújfoci, arcfestés, ügyességi játékok, szilvalekvárfőzés, ládamászás, gyermekkuckó, falunéző kisvonat, motoros sárkányrepülés, lovaglás is teret kapott, miközben a helyi nőszervezet arról gondoskodott, hogy senki ne éhezzen Krasznán.   

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?