A helyi értékeket helyezi reflektorfénybe az idei Őszi Sokadalom

A kézdivásárhelyi Őszi Sokadalom egy év kihagyás után újraélesítve indul és szeptember 3-tól 12-ig várja a kikapcsolódni vágyó helyieket és idegenből érkezőket egyaránt. Az előző évekhez viszonyítva sok-sok változás lelhető fel a programban, de az esemény esszenciája megmaradt: értékszüret, családias, békés kikapcsolódás szórakozással fűszerezve.

Az egyik legnagyobb változtatás, hogy két hétvégére oszlik a program, az első hétvégén többnyire a beltéri rendezvényeké a főszerep, majd az iskolakezdés előtti hétvégén költözik ki a sokadalom a szabadtérre.

„Olyan sok rendezvényünk maradt el az elmúlt periódusban, hogy fontosnak, sőt szükségesnek tartom azt, hogy kilábaljunk ebből a bezártságból, és egyre több olyan eseményt szervezzünk, amelyeken találkozhatunk. Idén minden szempontból a helyiekre koncentráltunk, helyi lesz a termelő, a kézműves, a főzőverseny részvevői, helyi, aki a színpadon áll, kivétel a Republic, de őket is helyieknek tekinthetjük, hiszen annyiszor jártak már nálunk és személyes jó kapcsolatok is fűzik őket a városhoz” – mondta portálunknak Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere.

A programsorozat első mozzanata a Pro Urbe díj átadása lesz, idén Dr. Biró Gábor ideggyógyásznak adományozza Kézdivásárhely önkormányzata az elismerést. Majd sorra jönnek az izgalmas programok, mint a pityókafesztivál, a Borudvar koncertek, a Vigadó Mozi, kiállítás-megnyitók és könyvbemutatók. A Gyermekvárostól és az Utcazenétől pezsdül majd a főtér, de ott kap helyet a vásár, az ifiudvar és finomabbnál finomabb ínyencségek is. Esténként az esemény második hétvégéjén koncertek csendülnek fel a Kaszárnya előtti téren: itt koncertezik majd a Sing Floyd, a The Crazy Plumbers, az Old Bumeráng és az Ego Sum zenekar, végül pedig a magyarországi Republic.

Fotó: Kézdivásárhely Polgármesteri Hivatala

Ménessy Kinga, a Sokadalom főszervezője kiemelte, hogy az idei rendezvény legnagyobb különlegessége a Vigadó Udvar lesz, hiszen ezt idén először szervezik meg, és reméli, hogy a következő években is megtölthetik majd tartalommal.

„Tíz évvel ezelőtt, amikor újragondoltuk az Őszi Sokadalmat, nem véletlenül tettük hozzá azt a szlogent, hogy értékszüret. A kilenc év szervezése alatt végig ehhez a mottóhoz tartottuk magunkat, viszont azokat a tág értelemben vett értékeket mutattuk be eddig, amelyek minket körülvesznek. Idén ezeket szeretnénk szűkíteni, ugyanis a saját értékeinket szeretnénk megmutatni, azt helyeztük előtérbe, hogy mindenki, aki részt vesz a Sokadalomban, az saját energiáit, saját tudását és saját tehetségét rakja hozzá. Idén helyi értékszüret lesz, erre építünk, és ezt helyezzük reflektorfénybe” – tette hozzá Ménnesy Kinga.

Ahogyan az a település nevében is szerepel, Kézdivásárhelyt már a középkorban vásárosok központjaként tartották nyilván, s a történelem folyamán a kezdeti Torja vására kisipari céhek, neves mesteremberek, kézművesek találkozóhelye lett. E piactérnek köszönhetően alakult ki egyedülálló, UNESCO-világörökségi kincsekhez méltó, udvarteres főtere is.

A város önkormányzata tehát mindenkori feladatának tesz eleget azzal, hogy időközönként megidézi a múltat, újra és újra megtöltve élettel az egykori piacteret.

Az idei városünnep részletes program erre a linkre kattintva érhető el.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?