Fiatalok folytatják a szervezés hagyományát – a magyarlapádi falunapokon jártunk

Magyarlapád kiemelt jelentőségű települése a Nagyenyed környéki szórványmagyarságnak, egyike azon kevés majdnem színtiszta magyar falvaknak, ahol élő néphagyományok, autentikus népzene, néptánc és népviselet maradtak fenn.

Szerencsére a fiatalság nem vándorolt el tömegesen, így egyelőre nincs veszélyben a település ilyen szempontból, kérdés viszont, hogyan tudja ápolni és továbbadni ezt a páratlan kulturális örökséget ebben a kihívásokkal teli társadalomban.

Összekovácsolták a közösséget

A tizenkettedik alkalommal megtartott falunapok részben bizakodó választ is jelenthetnek a fenti kérdésre. Öröm volt megtapasztalni, hogy a háromnapos rendezvényt, amelyet 27–29. között tartottak, teljes egészében a fiatalok szervezték meg, ellentétben sok más szórványtelepüléssel, ahol csupán egy-két személy az események mozgatórugója. Egyik főszervező, Molnár Erzsébet Zsuzsanna portálunknak elmesélte, hogy a nyár derekán, nagyjából a júliusi néptánctábor után, összeállt az a fiatal önkéntesekből álló csapat, amelyik felvállalta a falunapok megszervezését.

„Van néhány olyan programpont, amely sohasem hiányozhat a falunapokról, ilyen a vasárnapi ünnepi istentisztelet, a népzene, néptánc, a foci és azt is tudjuk, hogy a siker kulcsa a jó koncertek, de igyekeztünk újdonságokat is bevezetni, például a tombolát. A program minden korosztályhoz szól és örömmel tapasztalom, hogy a legkisebbektől a legidősebb »apókig és nanókig« mindenki megtalálta a szórakozási, kikapcsolódási lehetőséget” – fejtette ki a szervező.A szomszédos csombordiak a lapádi falunap színpadán | Fotó: Basa Emese

A falunapokon a gyerekek is jól érezték magukat: külön sátrat állítottak fel számukra, ahol érdekes foglalkozások kötötték le figyelmüket, de boldogan vették birtokba a nagy ugrálót és a hintákat is.

A falunapok jó hangulatát nem rontotta el a kedvezőtlen időjárás. Pénteken és szombaton zajlott a beer pong minibajnokság és a korosztályok szerinti focimeccsek, utóbbiak pedig nagy népszerűségnek örvendenek, a lapádiak számos bajnokságon szerepeltek már figyelemreméltó eredményekkel.

Az eső a bulizni szerető fiatalságot sem kergette szét, sőt inkább a hatalmas ponyvasátor alá terelte egybe. A népszerűségében felfelé ívelő, rockzenét játszó lapádi HóHányók fergeteges koncertet tartott vasárnap, de sokáig ontotta a jó hangulatot két este a szintén helyi DJ Földi is.

A Sepsiszentgyörgyről és környékéről érkező, új stílusú pop-rock zenét játszó House of Pioneers illetve a népzenéből is inspirálódó nagyváradi Rius and Band is osztatlan sikernek örvendett az előző napokon. Az esemény zárómomentuma is a színpadon zajlott: a szervezőknek megköszönték a munkát és közösen elénekelték a Nélküled című dalt.

Első jótékonysági akció a falunapokon

Az ünnepi istentiszteleten, amelyen úrvacsoraosztás is volt, 24 jubiláló párt köszöntöttek, a tavalyi évfordulósokat beleértve, akik számára az elmúlt esztendei korlátozások nem tették lehetővé a hűségfogadalom megerősítését. Vasárnap tartották gulyásfőző versenyt, amelyen nyolc csapat mérte össze tudását.

Ezzel párhuzamosan zajlott a parasztolimpia, amely három versenyszámot foglalt magában, a söröshordóhajító-, a kötélhúzó- és a disznófogó versenyt, utóbbi valódi kuriózum volt. A Sipos Árpád helyi vállalkozó által jutalomként felajánlott jószág igencsak virgonc volt a nagy tömeg láttán, a bőréért cserébe jól megdolgoztatta kergetőit.

A néptáncbemutatók természetesen nagy érdeklődésnek örvendtek, a lapádi közönség ezúttal is feszült figyelemmel követte mindegyik csoportot. Fellépett a Miriszló Gyöngye, a csombordi Pipacs, a felvinci Létom, a vajasdi Margaréta és lapádi Gyöngypárta, a műsorban a helyi, mezőségi, kalotaszegi és vajasdi táncok szépségét csodálhatták meg. A helyszínen, mint minden évben, a helyi zenészek későig húzták a talpalávalót és a spontán nótázásba is sokan bekapcsolódtak.

A XII. Magyarlapádi Falunapok újdonsága a tombola volt, amelynek bevételét a szervezők jótékonysági célra ajánlották fel. Mivel sok lelkes szponzor került az idén, fedezni tudták költségeiket, ezért egy nemes célra fordíthatják az  összeget, egyelőre nem döntötték még el, hova irányítsák a pénzt. „Igazi boldogságot, lelki elégtételt jelent számunkra ez a jótett, ezért is érdemes volt szervezkedni, önkénteskedni”– mondta Molnár Erzsébet Zsuzsanna.

A rendezvény alapján ítélve, a fiatal gárda ezúttal is bizonyított Lapádon, remélhetőleg szervezőkészségüket szülőfalujukban kamatoztatják ezután is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?