Ünnepre készül a Fekete-Körös-völgyi szórványmagyarság

Egy év kihagyás után ismét megtartják a Fekete-Körös-völgyi Magyar Napokat Bihar megyében. A Fekete-Körös menti, dél-bihari szórványban élők hat településen, Magyarremetén, Belényesújlakon, Köröstárkányban, Kisnyégerfalván, Körösjánosfalván és Belényesben találkozhatnak szeptember első hétvégéjén.

Egy esztendőnyi kihagyás után ugyan, de a hagyományhoz illően a dél-bihari szórványmagyarság minden településén megtartják a Fekete-Körös-völgyi Magyar Napokat, mondta az esemény beharangozó sajtótájékoztatóján Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke, aki Bálind György magyarremetei alpolgármesterrel tájékoztatott az idei ünnepségről. Mint mondta, elsősorban szabadtéri rendezvényekkel készültek, de rossz idő esetén lehetőségük lesz a programokat belső térben megtartani. 

Szabó Ödön és Bálind György | A szerző felvétetele

A Fekete-Körös-völgyi, illetve Belényesi-medencei szórványmagyarság ünnepét 2013 óta rendezik meg az ott élő, körülbelül 2500 fős közösség részére, a rendezvény nem esik egybe a helyi falunapokkal, melyeken adott esetben meglehetősen korlátozottak a magyar programok, hangzott el. Ami fontos, hogy az idei rendezvényt az RMDSZ és a Communitas Alapítvány kisebb támogatásával, javarészt önerőből szervezik meg, tette hozzá az ügyvezető elnök.

Változatos program több helyszínen

A programok szeptember 5-én Magyarremetén kezdődnek, mondta Bálind György, aki ugyanakkor köszönetet mondott a program megszervezéséért. Pénteken 17 órától a magyarremetei kultúrházban gyülekeznek majd a néptáncosok, és ugyanakkor kezdődik a népi és kézműves termékek vására a helyi futballpályán. A Bihar megye több településről érkező néptánccsoportok (ezek fellépését saját helyi önkormányzatuk támogatta), összesen mintegy száz népviseletbe öltözött táncos 17.30-tól vonul végig a településen, 18-tól pedig a focipályán lépnek fel, és 20 órától ugyanott a magyarországi Csóka Gyula prímás cigányzenekara kíséri a fellépőket, Koós Évát, Somogyi Erikát, Fejős Jenőt és Kolostyán Gyulát, a műsort Pölös János vezeti.

Szeptember 4-én, szombaton 10 órától Belényesújlakon rendezik meg a Tulipán Kupa nevű térségi focibajnokságot, a köröstárkányi református templomban 11 órától ünnepi istentiszteletet tartanak a konfirmandusok találkozójával egybekötve, majd bemutatják a Ha szól az Úr – Ahítatok minden napra című kötetet, melynek Sebestyén László Ede parókus lelkipásztor a társszerzője. Köröstárkányban 19 órától nótaestet is tartanak a református gyülekezeti ház udvarán. Ugyancsak szombaton, Kisnyégerfalván a focipályán 10-kor elkezdődik a bográcsosfőző-verseny, ennek eredményhirdetése és a Jó ebédhez szól a nóta 14 órakor lesz. A kisebbeket ugyanide várják, 11-től a gyermekjátékok vására keretében gyermekjátszóház és egyéb, kifejezetten a kicsik szórakoztatására tervezett programok lesznek.

Szeptember 5-én, vasárnap Körösjánosfalván a református templomban 14 órakor kezdődik az ünnepi istentisztelet, majd a templom udvarán felavatják Hunyadi János köztéri szobrát, a nagyváradi Deák Árpád képzőművész alkotását. Ugyanaznap Belényesben 19 órakor a helyi kultúrházban kezdődő gálaesten átadják a Zsisku János-szórványdíjat, majd a nagyváradi Szigligeti Színház Kabaré című előadásával zárul a program.

A rendezvény térségi közösségformálás is

Az elmúlt években arra törekedtek, hogy a Fekete-Körös völgyének minden településen álljon olyan szobor, amelynél a helyi magyarság nemzeti ünnepeinken összegyűlhet, mondta Szabó Ödön, aki hozzátette: fontosnak tartották, hogy történelmünk és kultúránk nagy alakjainak is emléket állítsanak, főleg ha van is kötődésük az adott településhez, mint például Bartók Bélának, aki gyűjtött Köröstárkányban is. Hunyadi János szobrának átadása után két település, Diófás és Vaskohsziklás marad, ahol ez vállalás még nem teljesült.

Szintén fontos, hogy az ünnepi hétvégén egymáshoz is ellátogatnak a Fekete-Körös völgyének lakói, akiket így akár a hagyományőrző vagy sportprogramok, vagy éppen a hitélet kapcsol össze, így térségi közösség formálódhat. Az ügyvezető elnök ugyanakkor arra biztatta a közelebbre-távolabbra szakadt Fekete-Körös-völgyieket, hogy a magyar napokra látogassanak ők is el.

(Nyitókép: A néptánccsoportok fellépése elmaradhatatlan része a programnak | Fotó: archív/Fekete-Körös-völgyi Magyar Napok Facebook-oldala)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?