Újra ünnepi ruhát ölt Marosvásárhely – visszafogott városnapokat tartanak a hétvégén

Június utolsó hétvégéjén szervezik meg a 24. Marosvásárhelyi Napokat, ezúttal négy különböző helyszínen várják az érdeklődőket a különböző kulturális és sportprogramokkal, de a koncertek sem maradnak el.

„Városunk ismét ünnepi ruhát ölt magára” – így harangozta be Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere a 24. Marosvásárhelyi Napokat, amelyet a hétvégén, június 27–28-án tartanak meg a helyi értékek népszerűsítése jegyében.

„Bemutatva városunk büszkeségeit, kincseit, közösségünk értékes személyiségeit, kulturális területen dolgozó szakemberekkel, sportolókkal, művészekkel együtt fogjuk ünnepelni a várost a hétvégén” – mondta a polgármester, hozzátéve: ez egyféle visszatérés is a város történelméhez, hiszen vásártér, kereskedelmi központ volt itt korábban.

Mátyás király 1482-ben kiadott kiváltáslevele meghagyta, hogy három országos vásárt tarthattak Marosvásárhelyen, az egyik a június végi volt. Ennek eleget téve, az év közepén, június hónap utolsó hétvégéjén ünnepli Marosvásárhely a helyi napokat.

„A városi tanács áprilisi határozatában döntöttünk az idei Marosvásárhelyi Napok megtartásáról, de ne feledjük, továbbra is készenléti állapot van érvényben, így be kell tartanunk az előírásokat még ünnepnapokon is” – hívta fel a figyelmet az elöljáró. Ezek miatt az idén szűkebb, visszafogottabb ünneplés várható, a hétvége két napjába sűrítve, a város négy fő helyszínén, a Somostetőn, a Kultúrpalotában, a várban és a Művész Moziban, kiegészülve a Víkendtelep sportbázisaival.

Nincs városnap koncert nélkül

Portik Vilmos alpolgármester, az idei rendezvény főkoordinátora a hétvégi programpontok ismertetése előtt hangot adott az esemény megszervezésével kapcsolatos előzetes aggályainak. „Másfél hónappal korábban a kollegákkal közösen arról értekeztünk, hogy szabad-e, érdemes-e egyáltalán megpróbálni az idei városnapokat megszervezni, tekintettel a korábbi, bizonytalan járványügyi körülményekre” – mondta, hozzátéve: végül az esemény megszervezése mellett döntöttek. „A marosvásárhelyiek is alig várják, hogy bizonyos okokból kimozduljanak a négy fal közül, így megpróbálunk olyan eseményt szervezni, ami erre okot ad” – nyilatkozta. A hétvégi program a hivatal weboldalán, illetve az alábbi linken érhető el.  

Soós Zoltán polgármester és Portik Vilmos alpolgármester | Fotók: Mariș Cristian Daniel

Az idei, kétnapos program összeállításában a korábbi városnapok szervezői mellett olyan személyek is besegítettek, akiknek mindeddig nem volt közük a Marosvásárhelyi Napok szervezéséhez – ismertette Portik Vilmos.

„Azt kértem a csapattól, hogy vásárhelyi értékekre alapozva dolgozzák ki a programot” – világított rá, majd elmondta, elsősorban sporttevékenységek teszik ki a nagyrészét, amelynek problémamentes lezajlását a Városi Sportklubnál dolgozó kollegák is segítik.

„Koncertek is vannak, hiszen nem lehet városnapokat szervezni koncertek nélkül” – mondta, kiegészítve azzal, hogy ezek is visszafogottabbak, és inkább a helyi megfontolások kerültek előtérbe, szakítva a korábbi, országos szinten elismert nagy előadók meghívásának szokásával. Szombaton, a délelőtti órákban már el is kezdődnek a koncertek, klasszikus zenei- és népdalkoszorúval, amelyet a Marosvásárhelyi Művészeti Líceum diákjainak közreműködésével adnak elő, de a Pacsirtaszó – Nyári Csodaházikó című zenés gyerekműsort, valamint az Oamenii Dimineții és a 4 S Street zenekar is koncertezik.

Díszpolgárok kitűntetése mint főprogram

Portik Vilmos a rendezvénysorozat legfontosabb programpontjának a városi díszpolgári kitüntetések átadását tartja, ezt a Kultúrpalotában szervezik. Idén három személyt tüntetnek ki: Dr. Cornel Sigmirean egyetemi professzort, Dr. Pál-Antal Sándor történészt, valamint post mortem kitűntetésben részesül Sorina Bota, egykori marosvásárhelyi újságíró.

Dr. Cornel Sigmirean egyetemi professzor az erdélyi román értelmiség modernkori története területén végzett rendkívüli kutatómunkájáért, dr. Pál-Antal Sándor történész a magyar írástörténet területén folytatott munkájáért, valamint a Marosszéki székelység életének fáradhatatlan kutatásában elért eredményekért veheti át a kitüntetést. Sorina Bota újságírói tevékenységét, valamint Marosvásárhely népszerűsítéséhez való hozzájárulását ismerik el post-mortem – áll a polgármesteri hivatal tájékoztatójában.

Vasárnap lovas felvonulás, sporttevékenységek, orgonakoncert, kiállítások, filmklub és többek között Rock the Symphony koncert is lesz a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia jóvoltából. A várban ideiglenes oltópontot is felállítanak, így azok is beoltathatják magukat az egydózisú Johnson & Johnson vakcinával, akik eddig nem tették meg.

Új megoldást keresnek a rendezvényszervezésre

A sajtótájékoztatón az alpolgármester azt is elmondta, hogy ha a más városokban szervezetthez hasonló színvonalas eseménysorozatot szeretnének kidolgozni, új módot, egy, a hivataltól független, külsős megoldást kell találniuk.

Partnerséget kell kialakítanunk olyan szervezetekkel, amelyek kizárólag az ilyen jellegű eseményeket szervezik és koordinálják, valamint a városi finanszírozás mellé más, szponzorizációs vagy egyéb, újabb forrásokat is be tudnak fűzni” – taglalta.

Az idei városnapok büdzséje 50 ezer lejből áll, amelyet a művészi társulatoknak irányoztak elő, továbbá 20 ezer lejt a logisztikai, technikai költségekre. „A Marosvásárhelyi Napok történetében ez az eddigi legkisebb összeg, amiből a város eddig gazdálkodott” – osztotta meg. Portik Vilmos a szabadtéri korlátozásokkal kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a kollegák biztosítani fogják a járványügyi előírások betartását, de ő személyesen nem tart attól, hogy több mint 1500 ember gyűl majd össze egy adott helyen – ami már törvénybe ütköző lenne a jelenlegi, készenléti állapotban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?