FRISSÍTVE - Alig hirdették meg, mégis le kell fújni Kolozsváron a februári rendezvényeket

Sok hónapnyi várakozás után végre kinyithatnak a kulturális intézmények Kolozsváron, 30 százalékos kapacitással. Eddig a Győzelem mozi, a Puck Bábszínház, és a Kolozsvári Állami Magyar Színház tette közzé a februári programját, ezt összesítjük. FRISSÍTÉS: pénteken ismét 3 ezrelék fölé emelkedett a fertőzési ráta a városban, ezért a prefektúra újabb 14 napra elrendelte a vendéglátóipari egységek és a kulturális intézmények beltereinek lezárását. A meghirdetett programok elmaradnak.

A kolozsvári Győzelem mozi pénteken nyitja ki ismét a kapuit több filmpremierrel. A filmszínház hétfőtől vasárnapig 13 és 20 óra között várja a filmkedvelőket, 12 filmmel készülnek, így látható lesz az Amíg tart a nyár című filmdráma, a Boldog idők című romantikus vígjáték, a Corpus Christi című lengyel filmdráma, a Szívek királynője című thriller, A szabadság fantomja című 1974-ben bemutatott francia film, a Firenze és az Uffizi Képtár című dokumentumfilm, a Szerelmem, Hirosima című 1959-es háborús film, a Nagyítás című 1966-os angol–olasz filmdráma, a Sajnáljuk, nem találtuk otthon című filmdráma, a Maléna című 2000-ben bemutatott olasz-amerikai filmdráma, a Martin Eden című romantikus filmdráma és a Teljes titoktartás című misztikus film is. Jegyek itt vásárolhatók.

Hétvégén várja a gyerekeket a bábszínház

Február 13-án nyitja meg kapuit a kolozsvári Puck Bábszínház, a közönség szombaton és vasárnap, a megszokott időpontban tekintheti meg az előadásokat. Szombaton A tornyocska című előadást lehet 11 órától megnézni, míg vasárnap a román társulat várja közönségét Az eszes szabólegény (Coritorașul cel isteț) című előadással, szintén 11 órától.

A tornyocska története egy közös játékkal kezdődik, hiszen „fel kell építeni a mese központi elemét, a tornyocskát”, amiben majd négy kis állat fog lakni, akik egyszer csak azzal szembesülnek, hogy veszélybe került az otthonuk. „Szerencsére furfangos állatokról van szó, akiknek nem csak éles eszük, hanem segítőtársaik is vannak: a gyerekközönség. Eddig minden alkalommal sikeresen megvédték a tornyocskát az erdő veszedelmes lakóitól, így hát február 13-án ismét nekilátnak a nemes feladatnak” – írják a közleményben. Az interaktív előadás rendezője Jakab Ildikó, a szombati szereposztásban pedig Balogh Dorottya, Erdei Emese, Domokos Szabolcs és Mostis Balázs látható.

A román társulat előadását, Az eszes szabólegény-t Emilia Nechita rendezte, aki az ismert Grimm-történetet adaptálta bábszínpadra, a szereposztásban pedig Laura Corpodean, valamint Iulian Lungu látható.

A hatályos korlátozások értelmében a hétvégi előadásokra kisebb létszámú közönséget tud fogadni a bábszínház, így a maximális férőhely 24 fő lesz. Emiatt a szervezők szerint érdemes előadáskezdés előtt fél órával megérkezni. Az előadások jegyárai a következők: 10 lej gyerekeknek és diákoknak, 20 lej nyugdíjasoknak, 40 lej felnőtteknek, valamint ismét lehetőség van bérletvásárlásra, amely 60 lejbe kerül, és 6 belépést tartalmaz.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A Kolozsvári Állami Magyar Színház is újra üzemel

Ismét a nézőtéren fogadhatja a nézőit a kolozsvári színház is, amely négy hónap kényszerszünet után február 17-én nyit a Kalucsni című előadással. Az előadást 2016-ban mutatták be, és a rendező, Visky András szerint „egy endogám és promiszkuus erdélyi kisvárosi világot tár elénk, amelyben az üldöző és az üldözött, a szekus, az értelmiségiek és a minden hájjal megkent munkások élete nem választható el egymástól”. A rendező szerint az előadás egyféle bevezetés a nyolcvanas évekbe, egy értelmiségi család életén keresztül, és azok számára is érdekes lehet, akik nem élték ezt a kort, mivel felismerhetik, hogy tulajdonképpen most is ugyanazt élik az „emberi érintkezések szintjén”.Kalucsni | fotó: Kolozsvári Állami Magyar Színház

Másnap, február 18-án Nagy Botond Nóra című előadását tekinthetik meg 20 órától. Az előadás arra keresi a választ, hogy mi lesz azzal, aki kitör a saját maga által felállított „magáncellájából”, és ráeszmél, hogy már nem hazudhat önmagának tovább. „Nóra ráeszmél arra, hogy a babaház amiben raboskodik egyre szűkebb. Hogy a kicicomázott falak mögött ismétlődő, kataton rémálmok bújnak meg, amikkel meg kell küzdenie, ha emberré akar válni. Ha szabad akar lenni” – olvasható az előadás ismertetőjében.

Február 20-án és 25-én este 8 órától a Kolozsvári Állami Magyar Színház és a Gyulai Várszínház közös produkciója, a Pornó – Feleségem története című előadás tekinthető meg. Az előadást Árkosi Árpád rendezte, Visky András azonos című darabja alapján, és a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján két díjat is elnyert, Árkosi Árpádnak ítélték oda a legjobb rendezésért járó díjat, a legjobb főszerepért pedig Imre Évát díjazták. A színmű története 1989 októberében kezdődik, azzal, hogy a szereplők egyike, egy színésznő előadásokat kezd tartani „koszos utcagyerekeknek”, ehhez nem kérve engedélyt, így elkezdik megfigyelni és nyomozati anyaggá válik. „Húsz éven át cipeltem magammal ezt a nagyon személyes, tulajdonképpen megoszthatatlan, legalábbis annak hitt történetet, de aztán egyszercsak elért a budapesti Nemzeti Színház fölkérése, és elhatároztam, hogy nem halasztom tovább, előadom, lesz, ami lesz” – írta Visky András az előadás ismertetőjében.

A hónap utolsó előadása, a Hegedűs a háztetőn február 28-án lesz látható, 19 órától. A rendező Béres László, a darabban pedig a társulat minden tagja részt vesz. Ahogyan az előadás ismertetőjében is írják, a Broadway-en 1964-ben bemutatott, nagysikerű Hegedűs a háztetőn története egy kis ukrán faluban, Anatevkában játszódik az 1900-as évek elején, ahol Tevje, a tejesember feleségével és öt lányával próbál túlélni.

A februári előadásokra a jegyek már megvásárolhatóak a színház jegypénztárában (10 és 14 óra között), és online, a www.biletmaster.ro oldalon. A 2020 folyamán a jegypénztárban és online megvásárolt és vissza nem váltott jegyek pedig felhasználhatóak az idei előadásokra is, a jegyeket legkésőbb 2 nappal az előadás előtt kizárólag a jegypénztárban lehet átváltani a jegy vagy vonalkód felmutatásával.

(Címlapkép forrása: a KÁMSZ Facebook-oldala)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?