Jazz in the Park-főszervező: akadozik a kommunikáció a hatóságok és a nagyközönség között

Közel 19 ezren vettek részt a kolozsvári Jazz in the Park zenei fesztivál rendezvényein szeptember 2. és 5. között, írják közleményükben a szervezők. A négy nap alatt Kolozsváron 37 zenekar lépett fel, legtöbben az afrikai Fatoumata Diawara koncertjére voltak kíváncsiak.

Európa mellett Afrikából és Amerikából is érkeztek fellépők a Jazz in the Parkra, amelyet idén több helyszínre szórtak szét a szervezők, a Iulius Parkban és az Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem udvarán ingyenesen, a Romulus Vuia Néprajzi Parkban pedig 90 lejes napi bérlet ellenében hallgathattak koncertet a résztvevők. A közlemény szerint a legtöbben, több mint 3400-an az afrikai Fatoumata Diawara szombati koncertjén vettek részt.Fotók: a Jazz in the Park Facebook-oldala

A 2021-es kiadás volt a legnehezebb a járványhelyzet okozta pszichológiai nyomás miatt, mondta Alin Vaida, a Jazz in the Park igazgatója. Mint hozzátette, nem azzal a célkitűzéssel szervezték meg a fesztivált, hogy a lehető legnagyobb számú közönséget vonzzák be, hanem abból indultak ki, hogy olyan könnyen ellenőrizhető rendezvényt szervezzenek, amelyen mindenki biztonságban érezheti magát.

Vaida megállapította, hogy az általános oltási kampány és a homályos követelmények nem segítik a rendezvényszervezőket. „Olyan forgatókönyv szereplői voltunk, amelybe nem volt beleszólásunk, a megkérdezésünk nélkül írták elő a betartandó normákat, mégis gyakran összeszidtak miattuk” – fogalmazott a fesztiváligazgató, hozzátéve, hogy a jövőben jobb kommunikációra lenne szükség a hatóságok és a nagyközönség között.

A Iulius Parkban leginkább hazai együttesek léptek fel, több mint 8000-en vettek részt többek között Luiza Zan, Iordache, a JazzyBIT, az Ineffable, az Essential Notes, a Bigg Dimm a’Band, az A-C Leonte, az Arcuș Trio és a Beats Remedy koncertjein. Szombaton és vasárnap várta a látogatókat az Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem udvara, mintegy 2000 fő fordult meg az itt berendezett, élőzenével kísért termelői és régiségvásáron.

A fesztiválhelyszínként már 2020-ban „felavatott” falumúzeumban három nap alatt több mint 8500-an hallgatták többek között Dominic Miller, Fatoumata Diawarra, José James és Taali, a Barabás Lőrinc Quartet, Ron Minis, a Balkan Taksim és Mőrk, illetve a Piano Stage-en fellépő Hania Rani, Nik Bärtsch, Marco Mezquida, a Sorin Zlat Trio, Bogdan Vaida és Teodor Pop koncertjeit.

Az idei kiadás újdonsága volt az autentikus népzene, a Romulus Vuia Néprajzi Parkban fellépett három nemzetközileg is elismert romániai zenekar, a Taraful Marian Mexicanu', a Taraful de la Vărbilău és a Taraful lui Ionică Minune. A falumúzeumban jam sessiont is rendeztek, utolsó generációs zenelejátszókat is ki lehetett próbálni, illetve szerveztek bakelitlemez-vásárt is.

A Jazz in the Park három helyszínére kizárólag oltási igazolással, negatív gyorsteszttel vagy 72 óránál nem régebbi PCR-teszttel, illetve a koronavírus-fertőzésen való átesést igazoló dokumentummal lehetett belépni. A helyszíni gyorsteszt-pontokat 230 személy vette igénybe, közülük senki sem bizonyult fertőzöttnek, közölték a szervezők.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?