Nem kell félni a Mumushtól – természetközeli zenei fesztivál indul Maros megyében

Környezetbarát, testi-lelki felfrissülést ígérő új zenei fesztivált indít Mumush 1.0 néven augusztus 19. és 23. között a Maros megyei Nagyadorjánban egy baráti társaságból közel száz fősre duzzadt csapat. „Tiszteld a természetet. Tiszteld a társaidat. Találd meg a belső mumusod. És engedd szabadjára” – áll az esemény leírásában. A szervezők közösségi munkamódszeréről tanúskodik, hogy mikor a koncepcióról érdeklődtünk, ragaszkodtak hozzá, hogy a cikkben „Mumush Crew”-ként hivatkozzunk rájuk, személyek megnevezése nélkül.

Mi a Mumush?

A Mumush egy zenei és művészeti fesztivál. Számos kultúrában erőteljesen jelen van egy artikulálatlan képzeletbeli entitás, ami koncentrálja a félelmeinket, vagy gyakran megfigyelő szerepben van feltüntetve gyermekkorban. Vele növünk fel, és még ha kevésbé expliciten is, de jelen van a felnőtt korban. Nehéz körülírni, ugyanakkor pont ettől lesz izgalmas, és válik fontossá a róla és vele való interakció. A magyar kultúrában általánosan a „mumus” megnevezést használjuk erre az entitásra. A fesztivál alapkoncepciója, hogy olyan környezetet és időt tudjunk teremteni a résztvevőknek, ahol intenzívebben tudnak fókuszálni magukra és a környezetükre. Vagy fogalmazhatnánk úgy, hogy kiemelten tudnak társalogni a saját „mumusukkal”. Ennek a folyamatnak a végeredménye pedig testi és lelki tisztulást, frissülést eredményezhet. Ez a történés egyszerre tud egyéni és csoportos lenni, ezért gondoljuk, hogy van létjogosultsága köréje építeni egy fesztiválkoncepciót. A „mumustól” félni nem kell, az inkább egészséges. Legalábbis addig egészséges, amíg a közösen töltött idő izgalmas kirándulás tud lenni. Reméljük, hogy a helyszín és az általunk hozzáadott világ elő fogja segíteni ezt.A Mumush 1.0 helyszíne | fotók: a Mumush World Facebook-oldala

Kik a szervezők? 

A szervezőcsapat 2019-ben egy kisebb baráti társaságból állt össze, és az elmúlt két évben ez felduzzadt nagyjából 100 fősre. Ahogy haladunk előre az időben, úgy színesedik a szervezői csapat, kialakulóban van egy közösség, aminek az egyik fő tevékenysége a Mumush fesztivál építése. Úgy gondoljuk, hogy ez egy kiváltságos helyzet, mert az együtt töltött idő nemcsak a szervezési munkáról szól, hanem szórakozásról, egymásra figyelésről, tanulásról és személyiségfejlődésről is. 

Hogyan alakult ki a fesztivál koncepciója, kitől származik az ötlet?

Nehéz visszakövetni a forrást, és talán már nem is fontos, mert nem volt egy teljesen kidolgozott koncepció vagy leírás 2019-ben arról, hogy ez mi is lesz. Számtalan beszélgetés, próbálkozás, újonnan bejövő emberek meglátása rajzolta ki a mostani képet. Szeretnénk, ha ez így folytatódna és biztosítaná a lüktetést, amelynek minden évben a csúcspontja a fesztivál. Nálunk az ötlet nem egy kiindulási pont, hanem inkább egy játékos út.

Miért fontos számotokra a természetközeli helyszín?

A fesztivál alapkoncepciójához hozzátartozik az a gondolat, hogy jó a természettel újra összhangba kerülni. Mi, emberek is a része vagyunk, miatta létezhetünk, neki köszönhetően vagyunk képesek bármit is elérni. Ezt a mai világban sokan ritkán realizálják, és az embert kiemelik a természetes körforgásból, minden fölé helyezve. Szeretnénk egészséges kapcsolatot kialakítani a környezetünkkel, és ezt a fesztiválozóknak is átadni. Úgy gondoljuk, hogy az elképzeléseink (dekoráció, vizuál stb.) jelenleg főleg kültéri, természetközeli helyszínekre fókuszálnak. A Mumush területén két éve foglalkozunk a növényzet fenntartásával, gondozásával, faültetéssel. 

Mire számíthatunk egy Mumush fesztiválon? Milyen feltételeket biztosítanátok a résztvevőknek?

Lesz healing zóna, gyereksarok, zsonglőr sátor, workshopok, arts&crafts zóna, piactér, food court, kávésarok, bár, jóga, kemping zóna, zuhanyzók, wécék. A fesztivál jegyárában minden programban való részvétel benne van. Az ivóvíz ingyen lesz kapható a bároknál, és reméljük, hogy minél több résztvevő saját kulacsát, poharát és tányérját fogja használni az étel és ital fogyasztásához, így figyelve arra, hogy minél kevesebb hulladékot generáljunk. A fesztivál területére a résztvevők behozhatnak ételt és italt, ezzel kapcsolatban mi nem teszünk megszorításokat. Szeretnénk, ha a résztvevők egy mikrokozmoszban éreznék magukat. 

Július elején szerveztetek már egy egynapos zenés eseményt a Hargita megyei Székelyvarságban Mumush la Montaña néven. Ennek mi volt a célja?

A Mumush la Montaña  a csapat első nyilvános eseménye volt, amivel egy ízelítőt szerettünk volna adni a résztvevőknek arról, hogy milyen típusú világra számíthatnak az augusztusi fesztiválon. Szeretnénk, ha az általunk szervezett események képviselnék a kis közösségünk szemléletét. Ehhez méltón például házilag gyártottunk szirupokat a koktélokhoz, saját recept szerint készült két ital „Mumush Sunrise” és „Mumush Sunset” néven, amelyek a klasszikus Tequila Sunrise újragondolásai. Bemutattunk olyan egyedi dekorációs elemeket, amelyeket a fesztiválon is használni fogunk. Volt egy mini „healing zóna”, adomány alapú masszázzsal, vegán ételeket főztünk a résztvevőknek, komposztáló mellékhelyiségeket építettünk. Szeretnénk minél környezetbarátabban dolgozni minden szempontból, ezért a bárban és a konyhán is a vásárolt termékeket lebomló csomagolásban adtuk, valamint a szemetet szelektíven gyűjtöttük. Úgy gondoljuk, hogy egy fesztivál csoportos együttlét, ahol a szórakozáson kívül tudjuk egymást arra is tanítani, hogy okosan használjuk fel az erőforrásainkat a mindennapokban, hogy a következő évben is tudjunk egymásnak örvendeni a virágzó mezőn és az árnyékos erdőben.Színpad a Mumush la Montaña eseményenHány hasonló „bemelegítő” esemény lesz még a több napos, augusztusi fesztiválig?

A jövőben tervezünk több eseményt szervezni, az év többi részében is, változatos helyszíneken. A közösségünk tagjai folyamatosan keresik azokat a helyszíneket, amelyek alkalmasak olyan események befogadására, amelyeket meg szeretnénk majd osztani másokkal is. Varságra is vissza fogunk térni. 

Zene szempontjából mire számíthatunk a fesztiválon?

A Mumush 1.0 fesztiválra készülünk egy élőzenei színpaddal és egy elektronikus zenei színpaddal. 2019 végén Spotify lejátszási listákat indítottuk azzal a céllal, hogy a fesztivál iránt érdeklődők kapjanak egy kis ízelítőt arról, hogy milyen zenei felhozatalra számíthatnak. A listák zenei stílusban nagyon változatosak, van psytrance, world music, techno, house, darkpsy, electronica, indie stb. Ez mind jellemzi a csapat sokszínűségét és a fesztivál változatosságát. A különálló listákat mindig más-más személy készíti el, aki a csapat tagja vagy egy meghívott zenész, akinek szabad keze van az összeállításban. A fesztivál online jelenlétét minőségi tartalommal szeretnénk fenntartani, amin keresztül a követőink megkapnak minden hasznos információt, színfalak mögötti tevékenységekről láthatnak vizuális anyagokat és új zenét is megismerhetnek. Ez számunkra nagyon fontos, mert nem használunk online felületeken fizetett kampányokat. Minél több platformon szeretnénk jelen lenni olyan tartalommal, amit érdemes követni. 

Fesztiválbérleteket jelenleg 268 és 400 lej közötti áron lehet kapni a Mumush World hivatalos oldalán. Miből áll össze a költségvetés? Ki lehet-e hozni egy ilyen jellegű fesztivált csak a jegybevételekből? 

A Mumush legfontosabb eleme a csapat. Az esemény és a tevékenységek finanszírozása a csapat tagjai által történik, legyen szó akár anyagi hozzájárulásról, adományokról vagy befektetett munkáról és időről. Mindenki tisztában van a céllal, valamint a folyamat hosszúságával. Egy hosszú távon fenntartható és maradandó közösséget és eseményt szeretnénk mindannyian felépíteni és tisztában vagyunk vele, hogy ez nem egyszerű és nem fog egyik pillanatról a másikra megtörténni. Tudjuk, hogy egy ilyen projekt csak a jegybevételekből fenntartható, ugyanis van még erre példa világszerte, viszont ehhez szükséges egy befektetési fázison végigmenni. Emellett nem zárjuk ki a céges vagy állami támogatások, esetleg pályázatok lehetőségét sem, viszont a Mumush fesztivál résztvevőit semmiképp sem fogjuk reklámokkal és különböző brandek jelenlétével bombázni, mert ez a véleményünk szerint erős negatív hatással lenne az élményükre.

Hogyan tovább? Jövőbeli tervek, célkitűzések?

Hosszú távra tervezünk. Reméljük, hogy majd néhány év múlva együtt táncolhatunk a fáknak az árnyékában, amelyeket tavaly ültettünk. Egyelőre haladunk előre az úton, tesszük az egyik lábunkat a másik után.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?