Őszi Vásár Székelyudvarhelyen: több fesztivál egy kalap alatt

Közel három évtized alatt valóságos rendezvénysorozattá nőtte ki magát a székelyudvarhelyi Őszi Vásár, vasárnap délutánig a városi sportcsarnokban és annak környékén több mint 150 kiállító mutatja majd be termékeit és szolgáltatásait. Újdonsággal is szolgálnak, idén először rendeznek szüreti bált.

A székelyudvarhelyi Őszi Vásár programjának összeállításakor mindig megújulásra, változatosságra törekedtek, ez idén sem történt másképp – ezt Orosz-Pál Levente főszervező közölte, amikor csütörtökön délelőtt ünnepélyesen megnyitotta kapuit a 28. alkalommal életre hívott nemzetközi kiállítás és vásár.Fotó: Csedő Attila

„Megpróbáltunk olyan programot összeállítani, amelyben a kiállító, a termelő, a vásárló és a vásárlátogató egyaránt jól érzi magát. Reményeink szerint mindenki megtalálja számítását, és az elkövetkező négy nap alatt tartalmas, hasznos és igazi kikapcsolódásban lesz része” - mondta megnyitóbeszédében Orosz-Pál Levente.

A megnyitón jelent volt Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának főkonzulja, Tóth László is, aki elmondta, hogy bár egy üzleti vásár elsődleges jelentősége gazdasági, a székelyudvarhelyi Őszi Vásár nemzetpolitikai szempontból is hasonlóképpen fontos.

„Azt tanítják, hogy a tőkének nincs nemzetisége, de nekünk, magyaroknak ez a tétel mégsem teljesen igaz, nekünk fontos, hogy milyen üzleti partnerrel állunk szembe, fontos, hogy milyen terméket vásárolunk a boltban” - fogalmazott Tóth László főkonzul.

Tóth László csíkszeredai főkonzul | Fotó: Csedő Attila

A megnyitó napján, délután gazdasági konferenciára és üzletember-találkozóra hívták az érdeklődőket az udvarhelyi inkubátorházba, a szervezők a világjárvány utáni újrakezdés, a kitörési lehetőségek kérdéseit járták közbe a szakértők.

Megnyílt, de a java csak most jön

A szabadtéri rendezvények az Őszi Vásár második napján startolnak el a sportcsarnok szomszédságában levő minifocipályán, így a 17. Borfesztivál és a rendezvénysorozat főtámogatójával, Hargita Megye Tanácsával közösen megszervezett 11. Székely Termékek Fesztiválja. A nap folyamán zenés-táncos műsorokkal várják az érdeklődőket, lesz stand up comedy és esti koncert is.

Fotó: Csedő Attila

A szombati kulturális műsorok mellett említést érdemel az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanáccsal (UIET) közösen szervezett első udvarhelyszéki szüreti bál, a délután 4 órakor kezdődő, háromórás eseménysorozat hagyományos módon a csőszkirály és a csőszkirálynő kihirdetésével ér véget. A szombati nap a Huzavona zenekar koncertjével és szabadtéri táncházzal zárul.

A zárónap programjából sem hiányoznak a kulturális műsorok, vasárnap délben pedig mesemondó versenyre várják a legkisebbeket. A rendezvénysorozat vasárnap délután a Valeo Art és a Forte Piano zenés előadása zárja. A 28. Őszi Vásár teljes programja ide kattintva érhető el.

Kapcsolódók

Kimaradt?