Minden Covid-19-es intenzív terápiás ágy foglalt Hargita megyében

Hargita megye kórházaiban minden Covid-19-cel diagnosztizált betegeknek fenntartott intenzív terápiás ágy foglalt jelenleg, az új fertőzéses esetek száma folyamatosan növekedett az elmúlt napokban.

A Székelyudvarhelyi Városi Kórházban jelenleg 30 koronavírusos beteget ápolnak, közülük hatan szorulnak intenzív terápiás ellátásra, két személyt intubálni kellett. Ugyanakkor a többi betegnek is oxigénpótlásra van szüksége – mondta Zörgő Noémi, a helyi önkormányzat szóvivője az Agerpres hírügynökségnek.

A harminc beteg közül 19 személyt a fertőző betegségek osztályán, ötöt a tüdőgyógyászaton, hatot pedig az intenzív osztályon kezelnek, utóbbiak elfoglalják a Covid-19 betegségben szenvedőnek fenntartott összes ágyat. A maradék négy intenzív terápiás ágyat más patológiával diagnosztizáltaknak tartanak fenn. A szóvivő elmondása szerint mind a 30 beteg állapota súlyos. Hozzátette, hogy a 30 beteg közül hárman kapták meg a koronavírus elleni oltást, nekik társbetegségeik is vannak, és az egyiküket az intenzív osztályon ápolják.

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban is minden koronavírussal fertőzött személynek fenntartott intenzív terápiás ágy foglalt, és készen állnak azok pótlására, ha erre lenne szükség. Kiss Edit, a kórház szóvivője azt nyilatkozta az Agerpresnek, hogy jelenleg 30 – akárcsak Székelyudvarhelyen – Covid-19-cel fertőzött beteget ápolnak a Csíkszeredában, egy személyt pedig gyanús esetként tartanak számon. A beutaltak közül 16 személyt a tüdőgyógyászaton kezelnek, tízet a fertőző betegségek osztályán, hármat az intenzív terápián. Ugyanakkor egy anya és gyermeke a gyermekgyógyászaton fekszik, mindketten enyhe tünetekkel.

A Csíkszeredában kezelt Covid-19-ben szenvedő betegek közül 11 állapota súlyos, ők oxigénpótlásra szorulnak, a többi beteg állapota pedig kevésbé súlyos. Az itt ápolt betegek közül is hárman kapták meg korábban a vakcinát, mindhárman idősek, és enyhe, illetve közepes lefolyású a betegségük.

A csíkszeredai kórházi szóvivő azt is elmondta, hogy négy intenzív terápiás ágyat tartanak fenn a koronavírusos betegek számára, azonban ez a szám növelhető, ha a helyzet úgy kívánja. Hozzátette, hogy a tüdőgyógyászaton 36, míg a fertőző osztályon 32 ágy áll a koronavírusos fertőzöttek rendelkezésére. Az érintett osztályokon a nem Covid-19-fertőzötteket is ellátják, de ha a járvány erősödik, akkor őket az intézmény bőrgyógyászati részlegébe helyezik át.

A megnövekedett esetszámok miatt Székelyudvarhelyen hétfőtől felfüggesztették a kórházlátogatást, csak azokat a betegeket lehet meglátogatni, akik nagyon súlyos vagy végstádiumos állapotban vannak. Ebben az esetben is csak egy hozzátartozó látogathatja meg a beteget, ennek időpontját előre egyeztetni kell a kezelőorvossal, a látogatás ideje nem haladhatja meg a 15 percet.

A székelyudvarhelyi apás szülés csak akkor lehetséges, ha az apa megkapta mindkét oltását.

(Címlapkép: MTI)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?