Vasárnapra elérheti az 1600-at a koronavírusos betegek számára fenntartott intenzív terápiás ágyak száma

Adottak a feltételek ahhoz, hogy vasárnapra elérje az 1600-at a koronavírusos betegek számára fenntartott intenzív terápiás ágyak száma - jelentette ki Florin Cîţu miniszterelnök a csütörtöki kormányülést követően az Agerpres beszámolója szerint.

Florin Cîţu rámutatott, a nap folyamán egyeztetett a megyei közegészségügyi igazgatóságok vezetőivel, és mint kiderült, adottak a feltételek ahhoz, hogy vasárnapra biztosítani tudjanak 1600 intenzív terápiás ágyat, majd ha ez teljesül, elkezdik az előkészületeket az 1800 ilyen ágy elérésére. A kormányfő szerint az ezekhez rendelt szakszemélyzet problémája is megoldódik. „Felgyorsítjuk az oltási kampányt, de továbbra is szükség van az egészségügyi rendszer erőforrásainak a lehető legjobb kihasználására” - fogalmazott.

A kormányfő a COVID-kórházak menedzsereivel is megbeszélést folytatott csütörtökön. Beszámolója szerint többek között arról biztosította őket, hogy a koronavírusos betegek kezelésében használt készítmény, a Remdesivir vásárlására már elkülönített 240 millió lej mellett szükség esetén további összegeket utalnak ki erre a célra.

Április 20-ától növelik a beoltható személyek számát is

Természetes, hogy rövidülnek a várólisták, ha nő a naponta beoltott személyek száma - jelentette ki a kormány csütörtöki ülését követően a miniszterelnök.

Florin Cîţu azt mondta: céljuk, hogy sorban állás nélkül mehessen oltatni mindenki, aki akar. Ennek érdekében április 20-ától 120 ezerre növelik az egy nap alatt beoltható személyek számát.

„Mindenkit arra bátorítok, hogy oltassa be magát, mert ez az egyetlen módja annak, hogy visszatérhessünk normális életünkhöz" - hangoztatta a miniszterelnök.

(Címlapképen Folrin Cîţu. Fotó: Agerpres)

Kimaradt?