Új intenzív osztályt alakítanak ki Nagyváradon

Jó és rossz hírt is adtak a Bihar Megyei Prefektúra április 7-i, az egészség világnapján kiadott közleményében.

Bihar megyében az oltási kampány kezdete óta beadott koronavírus elleni vakcinák száma meghaladta a százezret szerdán, olvasható a prefektúra közleményében, ezzel a megye az országban a 12. helyen áll. Biharba eddig 107 484 adag oltóanyag érkezett, ebből 101 281 adagot adtak be, és 38 459 ember már mind az első, mind a második oltást megkapta.

Bihar megyében jelenleg 2001 aktív esetet tartanak számon, a megyében ma 3,22 ezrelékes a fertőzöttségi arány, Nagyváradon 5,05 ezrelékes a fertőzöttség. Szerdán egyébként 205 új koronavírusos esetet vettek nyilvántartásba, s míg a közegészségügyi igazgatóság szerda reggeli közleménye szerint 50 embert ápoltak intenzív osztályon, a prefektúra délután arról számolt be, hogy a Nagyváradon lévő 69 intenzív ágyat elfoglalták, ezért április 9-éig, péntekig egy újabb, 40 ágyas intenzív osztályt alakítanak ki a koronavírusos betegek számára.

Az új intenzív osztályt a Dr. Gavril Cirteanu Városi Kórház Fő utca (ma Republicii) 37. szám alatt fertőző betegeknek fenntartott részlegén alakítják ki, ide még januárban megvásárolták azt a berendezést, amely a 40 pácienst ellátja majd oxigénnel. Mint írtuk, eddig 69 intenzív terápiás ágy volt Váradon, ebből 34 a Curteanu-kórházban, 15 a megyei sürgősségi klinikai kórházban, 20 pedig a Pelikán Kórházban van.

Dumitru Țiplea prefektus egyébként egészségügyi világnapi üzenetében kitért arra, hogy a kórházak felszereltsége mellett nagyon fontos, hogy mindenki betartsa az egészségügyi előírásokat annak érdekében, hogy legyőzhető legyen a járvány.

(Címlapkép: Bihar Megyei Prefektúra)

Kapcsolódók

Kimaradt?