banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Sosem járt énektanárhoz, mégis ámulatba ejtette a zsűrit: székelyudvarhelyi lány a Sztárban sztár leszek műsorában

Hatalmasat tarolt tehetségével a székelyudvarhelyi Balázs Emőke, aki a Sztárban sztár leszek című magyarországi tehetségkutatón két tűz közé került: Majka és Tóth Gabi is csapatába szerette volna a székelyföldi lányt, ebből kisebb civódások is kerekedtek. Nem meglepő, hiszen, a hangja – noha sosem csiszolgatta azt énektanár – úgy cseng, mint a profiké. Telefonbeszélgetésünk során megtudtuk, édesanyja „örökségét” kamatoztatja, ugyanis az énekesi karriert évtizedekkel ezelőtt már szülője is dédelgette, azt az álmot vitte tovább a 11. osztályos tanuló, akinek egyetlen öröme az ének, és egyetlen célja színpadon állni, adni és megörvendeztetni.

A napokban lavinaként indult el a közösségi médiában a magyarországi Sztárban sztár leszek tehetségkutató részlete, amelyben egy Sia-hasonmás csengő hangon énekli az Unstoppable című slágert. A jelmezbe öltözött fiatal lányon ámulnak a zsűritagok, akik a közönséggel együtt állva tapsolnak produkcióján. Arról azonban kevesen tudnak, hogy a lány egy székelyudvarhelyi származású született tehetség, aki gyermekkorában népdalvetélkedőkön kóstolt bele az éneklésbe, később a zuhany alatt, leckeírás közben, és mondhatni mindennapi tevékenysége folyamán énekelt és énekelt. Elmondása szerint gyermekkora óta kíséri a zene, aminek nem bír ellenállni, arra viszont sosem volt lehetősége, hogy hangját, amit édesanyjától örökölt énektanárral képezze.

Fotók: Balázs Emőke

Barátnője unszolására egy fiatal producer mellett kezdte bontogatni szárnyait, csupán kedvtelésből vettek fel néhány dalt, mert kíváncsiak voltak, miként cseng a hangja felvételeken – ez a kíváncsiskodás vezette a Sztárban Sztár leszek tehetségkutatóra, a felvételek ugyanis sokak tetszését elnyerték a világhálón. A jelentkezés lehetőségének felmerülésekor édesanyjával közösen döntötték el, hogy az iskolai tevékenység és a kezdőénekesi pálya összeegyeztethető vagy sem. Ebben segítségükre voltak a lány tanárai és az iskolavezetőség tagjai, akik kezdetektől fogva lelkesen támogatták diákjukat a nevezésben, az utazásban és a verseny folyamán.  

Egy híresség bőrébe bújni: üzenettel bírt a szerep- és dalválasztás

Balázs Emőke felvilágosított, kezdetben ódzkodott a felkérés elfogadásától, mert a műsor tematikájának megfelelően egy híresség bőrébe kellett bújnia, ami idegennek tűnt számára. „Sosem próbáltam ki magam más bőrében, el sem tudtam képzelni, hogy milyen érzés lehet más szerepében színpadra állni” – részletezte beszélgetésünk folyamán, kiemelve, hogy végül édesanyja nyugtató szavai enyhítettek dilemmáján. A szülő ugyanis azzal érvelt, hogy nincs veszíteni valója gyermekének.

Édesanyja már gyermekkorától kezdve énekszeretetre tanította lányát, mindezt egyszerű példamutatással, hiszen jómaga is tehetségesen énekel, és valamikor az ő álma is a színpad és a reflektorfény volt. Ugyan neki nem adódott lehetősége mindezt kibontakoztatni, büszkén vette tudomásul, hogy lánya szintén érdeklődik a zene világa iránt, így elérzékenyülve támogatta azon az úton, amit évtizedekkel ezelőtt magának választott – tudtuk meg Balázs Emőkétől. Felidézte, már óvodásként énekelt, sőt, „sosem volt olyan időszak vagy napszak, hogy ne énekelt volna”. Mióta iskolás, még a leckéit is ének mellett tanulja meg, a szomszédjai pedig mind tudják, hogy mire képes, mert a nyitott ablakon át már szinte mindenki hallotta, milyen dalolászásban telik egy napja.

A dalválasztás voltaképpen üzenetértékű volt: annak ellenére, hogy tizenegyedik osztályos kamasz, tisztában van azzal, hogy az életünk száguldozással telik. „Megállíthatatlanok vagyunk, úgy sietünk, mint egy Porsche fékek nélkül. De ez csak akkor célravezető, ha az álmunk megvalósítása a tét, különben nem vezet sehová” – indokolta beszélgetésünk folyamán a Sia-slágernél való lehorgonyzását.

A zsűritagok is emberek: fennhéjázás helyett kedves fogadtatásban volt része

A műsorban való részvétel nagy élmény volt számára: egyik legnagyobb álma vált valóra azzal, hogy egy tévéműsorban szerepelhetett, és rengeteg ember előtt bizonyíthatta az éneklésre való rátermettségét. Amíg csak él, énekelni szeretne, lelki szemei előtt már látja, miként fog koncertezni, és miként fogja a közönség az ő dalait vele együtt trillázni.

Felvilágosított, mindenki kedves volt hozzá, a műsorvezető Till Attila már odaérkezésekor megnyugtatta, hogy nem kell izgulnia, mert a zsűritagok is emberek, akik hibáznak, tehát nem fogják elítélni, bármit is produkál. Mindannyian biztatták, így még azt sem érezte meg, hogy Tóth Gabi és Majka összezörrent azon, hogy „Gabi minden tehetséget magának akar”. Ennek következtében az énekesnő lemondott Balázs Emőkéről, arra hivatkozva, hogy „amire jómaga képes lenne, arra Majka is képes lesz”. A fiatal tehetség örült, hogy végül Majka csapatába került, mert azzal a meggyőződéssel ment Magyarországra versenyezni, hogy „mindegy, hogy ki foglalkozik vele, úgy viszonyul hozzá, hogy emberként és művészként sok pozitívumot elleshessen tőle”. Majka pedig emberségesen bánt vele.

Nem hagyná az iskolát, az érettségi bizonyítvány is fontos

Ugyan hirtelen fedezték fel, és még rengeteg megmérettetés vár rá, bármi legyen is a műsor végkifejlete, nem hagyná az iskolát. Az érettségi bizonyítvány megszerzése ugyanis éppen annyira fontos számára, mint az éneklés. Az osztálytársai, a tanárai és a szülei mind támogatták, és ha hiányoznia is kellett, mindig behozta a lemaradást. Hálás a felnőttek bizalmáért, úgy érzi, ennek is tulajdoníthatja a sikerét.

Balázs Emőke sorsának alakulását a Sztárban sztár leszek műsorban a továbbiakban is követhetik olvasóink.

banner_3QCqSgiR_Artboard 2-100.jpg
banner_GPTpbb6w_970x250.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?