A VI. Fehér Megyei Magyar Napok a 400 éves Bethlen Gábor Kollégium előtt tiszteleg

Bejelentették a VI. Fehér Megyei Magyar Napok időpontját: a szórvány egyik legnagyobb rendezvényét június 9. és 12. között szervezik meg.

A megye magyarságát összefogni és erősíteni kívánó programsorozat kiemelkedő eseménye a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium megalapításának 400. évfordulója alkalmából rendezett emlékünnepség, amelyre szombaton, június 11-én kerül sor a kollégium udvarán. A nap folyamán zajlanak a mindenkori véndiákok találkozói, amelyekre nagyon sokan bejelentkeztek már, de a szervezők hangsúlyozták, hogy a részvétel nem regisztrációhoz kötött, mindenkit szeretettel várnak minden programra.

Az előző évekhez hasonlóan idén is sokszínű, minden korosztályhoz, érdek- és társadalmi csoporthoz szóló programok várják az érdeklődőket. A szokásos programpontoknak a jubileum jegyében igyekeztek jellegzetes arculatot kialakítani. Így csütörtökön, június 9-én, 14 órától a kollégium udvarán 300, 350 és 375 éves emlékünnepségek képekben és sajtóban címmel tartanak kiállításmegnyitót, szombaton, június 11-én, 10 órától pedig A 4oo éves kollégium művészei címmel tárlatmegnyitóra kerül sor, a festménykiállítást Tóth Tibor református lelkipásztor mutatja be.

Különleges pillanat lesz a kollégium felújított tornakertjében 40 fa szimbolikus elültetése is, amelyen az iskola tanárjai és diákjai vesznek részt, és az elmaradhatatlan tornavizsga is az emlékünnepség jegyét viseli majd magán. A jubileum apropóján az iskolamúzeum és a dokumentációs könyvtár is nyílt napot hirdetett, szombaton 12 és 17 óra között várják az érdeklődőket. A régmúlt hangulatát idézik majd azok a reneszánsz foglalkozások, amelyeket az Arany Griff tart az iskola udvarán, szombaton, 10 és 13 óra között.

A könyvbemutatók elmaradhatatlanok a Fehér Megyei Magyar Napokon: szombaton délelőtt Bakó Botond, Garda Dezső és Fórika Éva, illetve Horváth Zsuzsa mutatják be köteteiket. A kulturális programokat színdarab és szimfonikus koncert színesíti: pénteken 17 órától a díszteremben I.L. Caragiale klasszikusa, az Egy elveszett levél kerül bemutatásra (előadja a kollégium Fordított patkó színjátszóköre, rendező: Imecs Magdó Levente), 19 órától pedig a római katolikus templomban az Augustin Bena Kultúrközpont kamarazenekara várja az érdeklődőket.

A néptáncbemutatók is a korábbiakhoz hasonló hangsúlyt kapnak: pénteken 18 órától kezdődik a néptánccsoportok fellépése, 19 órától Kubinyi Júlia és Nyitrai Tamás, 20 órától pedig Antal Tibor és zenekara koncertezik, és igazi csemegének számít a 21:30-tól kezdődő Budapest Bár koncert, amelyet hajnalig tartó táncház követ a kollégium étkezdéjében.

A legkisebbek számára gyerekudvart fognak berendezni, ahol változatos kézműves foglalkozások, játszóház, arcfestés illetve bábelőadások köthetik le figyelmüket. A sport- és gasztrovetélkedőknek is minden évben teret szánnak a szervezők: szombaton a foci- és kosárlabda bajnokságtól kezdve a gulyásfőzésig sokféle versenyszámban kipróbálhatják magukat az érdeklődők, vasárnap pedig a tompaházi tónál idén is megszervezik – párhuzamosan –, a horgász- és halászléfőző- illetve a hagyományos íjászati versenyt.

Nem marad el a kézműves vásár sem, a szervezőktől megtudtuk, hogy idén minden eddiginél változatosabb gasztrostrandok állnak majd rendelkezésre. Az esti koncertek fellépői is ismertek már: csütörtökön a Gladius, a Hóhányók és az Aurevoir, szombaton a Smici Rock Band és a sztármeghívott Kormorán várják rajongóikat.

A fesztivál részletes programja hamarosan elérhető lesz a rendezvény Facebook-oldalán.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?