A romániai gazdák zsebéből veszi ki a pénzt az olcsó ukrán gabona és a silók hiánya

Az ukrán termelők a világpiaci árnál olcsóbban adják a Konstancán behajózott gabonát.

Mivel az orosz haditengerészet blokád alatt tartja az ukrán kikötőket, az ukrán gabona exportútvonala Konstanca kikötőjén keresztül vezet. Ez önmagában nem lenne probléma, sőt, mivel pluszbevételt jelent a kikötő számára, azonban az ukránok tonnánként 30-35 euróval alacsonyabb áron exportálnak, mint a hazai termelők.A termés jónak ígérkezik, de a gazdák öröme nem felhőtlen | Fotó: Pixabay

Még ez sem jelentene gondot, ha idehaza volna elegendő raktározási kapacitás, hogy a termelők ki tudják várni az árak emelkedését, azonban túl kevés a siló. Az előrejelzések szerint az idei búzatermés 9,3 millió tonna lesz, míg a repce 1,3 millió. Az ország tárolási kapacitása papíron 26 millió tonna, azonban a valóságban jóval kevesebb, a raktározási infrastruktúra jelentős része ugyanis elöregedett, használhatatlan. Ez oda vezet majd, hogy sok termelő a mezőről adja el a gabonát, nyomott áron.

A korábbi években az ukrán gabonát nem Konstancán keresztül exportálták, az árumennyiség több millió tonnával történő hirtelen növekedése máris torlódást és túlterheltséget okoz a kikötőben. A megyében 3,8 millió tonna a silók kapacitása, ami távolról sem lesz elegendő az idei árumennyiség számára.

„Amikor elkezdődik a betakarítás Romániában, a helyzet még bonyolultabb lesz, a kereskedők pedig a legolcsóbb árut vásárolják majd” – nyilatkozta egy ágazati szakember a Ziarul Financiar gazdasági napilapnak.

A saját tárolási kapacitással nem rendelkező hazai gazdák kénytelenek lesznek követni az ukránok példáját, és tonnánként 30-35 dollárral a piaci ár alatt értékesíteni a termést, véli Cezar Gheorghe, a Román Farmerek Klubjának elemzője. 9 millió tonna búzával és 14 millió tonna kukoricával számolva ez 700 millió dolláros árbevétel kiesést jelent a termelők számára, az állam pedig elesik az ezen összeg utáni adóbevételtől.

Kapcsolódók

Kimaradt?