Szenegálban mutatkozott be Balog István nagyenyedi képzőművész

Kevés művész számára adódik annyi lehetőség városát vagy épp az országot képviselni, mint Balog Istvánnak, aki május 17. és 26. között Dakarban tárhatta a nagyközönség elé alkotásait.

A 27 éve működő Inter-Art Alapítvány elnökeként Balog István figyelemreméltó eredményeket ért el. Évente, leggyakrabban a helyi kulturális központtal együttműködve, több figyelemreméltó művészeti és kulturális eseményt szerveznek, ezek közül kiemelkedik az idén negyedszázados jubileumát ünneplő nemzetközi művésztelep, amelyet a legnagyobbak között tartanak számon Közép- és Kelet-Európában.

Az Inter-Art művészei bejárták már a nagyvilágot, kiállítottak már Bécsben, Bombay-ban, Haitiben, Kairóban és a kínai Yinchuanban, ahol az enyedi nemzetközi képzőművészeti tábor mintájára szervezték meg a távol-keleti ország legnagyobb ilyen jellegű eseményét. Legrangosabb kiállításaikat az ENSZ New York-i székházában valósították meg, ahol négyszer állítottak ki, az ENSZ genfi palotájában illetve az Európai Parlamentben pedig kétszer. Itthon a Cotroceni Palotában és a Román Nemzeti Könyvtárban mutatkoztak be.Balog István Szenegálban | fotók: Inter-Art

„Legbüszkébb arra a 2020-ban, sajnos csak online módon megvalósított interkontinentális képzőművészeti kiállításra vagyok, amelynek keretében sikerült mind a 193 ENSZ tagországból egy-egy alkotást begyűjteni. Ez egy abszolút világpremier, ezt senki sem tudta megcsinálni eddig. Nálam vannak az alkotások, a lehető leghamarabb kiállítást szervezünk az anyagból” – mondta Balog István.

A szenegáli kiállítás apropóját a Dakari Biennálé adta, az afrikai kontinens legnagyobb, a Velencei Biennálénak megfelelő művészeti eseménye. Balog István különös megtiszteltetésnek vélte, hogy meghívást kapott a megnyitóra, amelyen jelen volt Szenegál Köztársaság elnöke, Macky Sall és Abdoulaye Diop kulturális miniszter.

A biennáléval párhuzamosan számtalan más művészeti esemény zajlott a szenegáli fővárosban. Ezek egyike a Sonatel Alapítvány égisze alatt szervezett, Az integráció ecsete nevet viselő nemzetközi művészeti szimpózium volt, öt kontinens 22 országának részvételével. A tíznapos szenegáli alkotótáborban született munkákból kiállításokat rendeztek, amelyeket helyi vezetők, a sajtó képviselői és művészek tekintettek meg. Az egyiken jelen volt Nicolae Năstase, Románia szenegáli nagykövete is, aki utólag egyéni hivatalos fogadtatásban részesítette Balog Istvánt.Balog István (balra) és Nicolae Năstase szenegáli román nagykövet

„Csodálatos volt az Afrikával és az ottani tehetséges művészekkel való találkozás. A legnagyobb meglepetés számomra az állam pozitív hozzáállása volt, amelyik nem csak erkölcsileg, hanem anyagilag is támogatta a biennálét, mégpedig másfél millió euróval. Nehezményezem viszont, hogy az európai kurátorok túlságosan beavatkoznak az ottani művészek munkájába, az afrikai tradicionális művészetet elronthatja ez a behatás, megtörik annak varázsa” – nyilatkozta portálunknak Balog István.

Az alapítvány elnökétől megtudtuk: a legközelebbi nagyobb eseményre csütörtökön, június 2-án kerül sor 16 órai kezdettel az Inter-Art Galériában, ahol a gyermeknap alkalmából harmadik alkalommal szervezik meg a Children Art elnevezésű interkontinentális művészeti kiállítást, amelyen 27 országból 128 gyermek fog szimbolikusan találkozni az öröm tematikája mentén megszületett alkotásaik által.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?