Ukrán táncosokra cserélték Degas Orosz táncosok című művének címét

Ukrán táncosokra változtatta Edgar Degas Orosz táncosok című rajzának címét a londoni National Gallery, számolt be róla a The Guardian.

Forrás: a National Gallery honlapjaA francia impresszionista mester a pasztellrajzot Párizsban fellépő táncosokról készítette. A sárga és kék ukrán nemzeti színek megfigyelhetőek a táncosok hajában levő szalagokon. A mű jelenleg  nincs kiállítáva, de nagy felbontásban megnézhető a képtár honlapján.

A National Gallery szóvivője elmondta: a mű címe hosszú ideje vita tárgya volt, ami a tudományos diskurzusban is nyomon követhető, de az elmúlt hónapban az orosz-ukrán háború miatt ismét előtérbe került a téma, így a képtár vezetősége úgy érezte, „ez megfelelő pillanat” a kép címének frissítésére.

A National Gallery döntését üdvözölte többek között Mariia Kashchenko, az Art Unit galéria ukrajnai születésű igazgatója, aki többek között fiatal ukrán művészeket képvisel. Meglátása szerint az „orosz művészet” könnyen elővehető ernyőfogalom volt, de itt az ideje pontosítani.

Olesya Khromeychuk, a londoni Ukrán Intézet igazgatója nemrég a Der Spiegel német lapba írt cikkében rótta fel, hogy a londoni kulturális intézményekben gyakran lehet találkozni azzal, hogy a Szovjetunióból származó műtárgyakra az orosz kifejezést használják, „éppen úgy, ahogy az Orosz Föderáció jelenlegi elnöke szeretné”, így előfordul, hogy zsidó, fehérorosz vagy ukrán művészeket mutatnak be oroszként.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?