Klaus Iohannis és Nicolae Ciucă is elítéli az orosz katonák bűntetteit

Nicolae Ciucă miniszterelnök szerint a nemzetközi igazságszolgáltatásnak ki kell vizsgálnia „az orosz katonák szörnyű bűntetteit”. Klaus Iohannis államelnök Twitter-bejegyzésében azt írta: az ukrajnai orosz inváziónak „szörnyű, leírhatatlan”következményei vannak. A felelősöknek fizetniük kell. A nemzetközi igazságszolgáltatásnak kell érvényesülnie!”

„Gyermekek, nők, hidegvérrel bántalmazott és meggyilkolt civilek várják, hogy igazságot szolgáltassanak nekik” – fogalmazott a miniszterelnök vasárnap este a kormány Twitter-oldalán közzétett üzenetében.

Fotó: Agerpres

Az ukrán legfőbb ügyész vasárnapi közlése szerint 410 civil ruhás holttestét találták meg a Kijev térségében, miután az ukrán erők visszafoglaltak több települést a régióban. Korábban az ukrán hatóságok bejelentették, hogy a fővárostól északnyugatra lévő Bucsa városában közel 300 személyt temettek el a visszavonuló orosz katonák egy tömegsírban.

Ezek a hírek felháborodást váltottak ki Európában és az Egyesült Államokban. Oroszország tagadja, hogy katonái civileket gyilkoltak meg Bucsában. Moszkva szerint a holttestekről készült felvételeket Kijev hamisította.

Klaus Iohannis szerint a Bucsában és már ukrán városokban készült felvételeknek arra kell emlékeztetniük a világot, hogy az Ukrajnában zajló „illegális agressziónak” véget kell vetni.

Ezek a hírek felháborodást váltottak ki Európában és az Egyesült Államokban. Oroszország tagadja, hogy katonái civileket gyilkoltak meg Bucsában. Moszkva szerint a holttestekről készült felvételeket Kijev hamisította. Olaf Scholz német kancellár is kijelentette: ki kell vizsgálni „az orosz hadsereg bűncselekményeit”, amelyeket a Kijev melletti Bucsában követtek el.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?