FRISSÍTVE – Kelemen Hunor szerint Vlagyimir Putyinnak minden vérontásért felelnie kell

A Nemzetközi Büntetőbíróságnak felelősségre kell vonnia az ukrajnai háborús bűntettek és atrocitások elkövetőit ­– jelentette ki vasárnap a román külügyminiszter. FRISSÍTÉS: Együttérzését és őszinte részvétét fejezte ki Ukrajna állampolgáraival és a brutálisan kivégzett bucsai áldozatok hozzátartozóival szemben Kelemen Hunor Facebook-bejegyzésében.

Bogdan Aurescu egy Twitter-bejegyzésben elítélte a Bucsában és más ukrán városokban az orosz invázió nyomán elkövetett atrocitásokat.

„Az ilyen nemzetközi bűncselekmények valamennyi elkövetőjét felelősségre kell vonnia a Nemzetközi Büntetőbíróságnak. Románia teljes mértékben támogatja, hogy a bíróság alapos vizsgálatot indítson az ügyben” – írta Aurescu.

Együttérzését és őszinte részvétét fejezte ki Ukrajna állampolgáraival és a brutálisan kivégzett bucsai áldozatok hozzátartozóival szemben Kelemen Hunor Facebook-bejegyzésében. „A felháborító és szörnyű képsorokat látva az egész 20. század összes rémtettje megjelenik a szemünk előtt. Egyetlen háborús bűn sem marad büntetlenül. Az orosz agresszornak, Vlagyimir Putyinnak minden vérontásért felelnie kell” – írja az RMDSZ elnöke.

Az elmúlt napokban az ukrán főváros közelében található több településről is elkezdett kivonulni az orosz haderő, miután nem sikerült bekerítenie Kijevet.

Fotó: Bogdan Aurescu Facebook-oldala

Mint arról korábban beszámoltunk, nőket és lányokat lőttek le Irpinyben, majd tankokkal gázoltak át rajtuk orosz katonák a város polgármestere szerint. Bucsában pedig legalább 20 civil férfi holttestét találták meg. Összesen 57 ember holttestét találták meg egy tömegsírban a Kijev környéki Bucsában vasárnap. 

Olaf Scholz német kancellár is megszólalt az ügy kapcsán, szerinte ki kell vizsgálni „az orosz hadsereg bűncselekményeit”, amelyeket a Kijev melletti Bucsában követtek el. Annalena Baerbock külügyminiszter az Oroszország elleni szankciók szigorítására tett ígéretet az eset miatt.

Visszautasította az orosz védelmi minisztérium vasárnap az ukrán kormánynak azt a vádját, amely szerint orosz katonák civileket öltek meg a Kijev megyében lévő, az ukrán erők által visszafoglalt Bucsa városban. „A kijevi rezsim által közzétett összes fénykép és videó, amely állítólag orosz katonák által a Kijevi területen lévő Bucsa városban elkövetett állítólagos bűncselekményről tanúskodik, újabb provokáció” – közölte a moszkvai katonai tárca.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?