Ferenc pápa fontolgatja, hogy Kijevbe látogasson

Ferenc pápa fontolgatja, hogy Kijevbe látogasson – írja Sky News. A katolikus egyházfő Rómából Máltára tartó repülőgépén szombaton azt válaszolta az ukrajnai látogatás lehetőségét felvető újságírói kérdésre, hogy „szó van róla”.

Bár nevet nem említett, kétnapos máltai látogatásán Ferenc pápa a háború kezdete óta először utalhatott Vlagyimir Putyinra, mint a jelenlegi nemzetközi feszültség fokozódásáért felelős befolyásos vezetőre. „Egy potentát, aki sajnálatos módon ragaszkodik a nacionalista érdekek idejétmúlt megfontolásaihoz, újra konflikust provokál és szít” – mondta.Fotó: Agerpres/EPA

A pápa korábban „kegyetlennek és értelmetlennek” nevezte a több mint egy hónapja tartó háborút, amely szerinte „vereséget jelent mindenki, mindannyiunk számára”.

Ferenc pápa később „gyermeteg és pusztító agressziónak” minősítette máltai látogatásának kezdetén az Oroszország által Ukrajna ellen indított háborút.

„Azt hittük, hogy más országok lerohanása, a kegyetlen utcai harcok és az atomfegyverrel fenyegetődzés mind már a régmúlt hátborzongató emlékei közé tartoznak” – jelentette ki a katolikus egyházfő máltai tisztségviselők és diplomaták előtt.

Úgy fogalmazott: „idejétmúlt nemzeti érdekekre hivatkozva egy hatalmasság ismét konfliktusokat gerjeszt és provokál, miközben a hétköznapi emberek érzik azt, hogy jövőt csak úgy lehet építeni, ha osztoznak rajta, máskülönben nem is lesz jövő”.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?