banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Íme néhány természetes módszer vércukorszintje csökkentéséhez

A magas vércukorszintet (hiperglikémiát) több dolog okozhatja, a cukorbetegség és az inzulinrezisztencia velejárója lehet. Ilyenkor a szervezet nem termel elég inzulint, vagy nem tudja azt megfelelően felhasználni. A femina.hu portál összegyűjtötte azokat a természetes módszereket, amelyek csökkenthetik a vércukorszintet.

Az emelkedett vércukorszintre utal egyebek mellett a fáradékonyság, a fokozott szomjúságérzet, a gyakori, főleg éjszaka jelentkező vizelési inger, a száraz, viszkető bőr, a homályos látás és a lassabb sebgyógyulás szerepel. A természetes módszerek segíthetnek ezek visszaszorításában, de nem helyettesítik az orvos által előirányzott terápiát, valamint a dietetikus javaslatait.

  • Fokozza a rostbevitelt

A rostokra az egészséges emésztés miatt is szükség van, ráadásul lassítják a szénhidrát emésztését és a cukrok felszívódását is, ezáltal egy lassabb, egyenletesebb vércukorszint-emelkedést idéznek elő. A zöldségek, különösen a hüvelyes zöldségek, a gyümölcsök és a teljes kiőrlésű gabonák megfelelőek. A gyümölcsök viszont többnyire gyors felszívódású szénhidrátoknak számítanak, lassítható a felszívódás például a gyümölcs mellé fogyasztott olajos magvakkal, esetleg teljes kiőrlésű, cukormentes keksszel.  

  • Ismerje meg az ételek glikémiás indexét

glikémiás index egy olyan számérték, ami az ételeket a vércukorszintre gyakorolt hatásuk alapján sorolja be. Azt mutatja meg, hogy az adott táplálék milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet. Minél alacsonyabb egy élelmiszer glikémiás indexe, annál lassabb a benne található szénhidrátok felszívódása, kisebb inzulinválaszt és vércukorszint-emelkedést vált ki. Ez alapján magas, alacsony és közepes kategóriákat különböztetnek meg. Ugyanakkor a vércukorszint-emelő hatás függ az elkészítés módjától és az együtt fogyasztott ételektől is. A zöldségek felszívódása például gyorsabb lesz attól, ha sokáig főzik vagy pürésítik őket. Lassítható a felszívódás savanyú vagy zsírosabb élelmiszerek együttes fogyasztásával. 

Fotó: Pexels | Pavel Danilyuk

  • Válasszon okosan gyümölcsöt

Az inzulinrezisztenciával és a cukorbetegséggel élőknek nem kell kiiktatniuk étrendjükből a gyümölcsöket, de oda kell figyelniük rá, hogy milyen az adott gyümölcs glikémiás indexe. Míg a szőlő és a görögdinnye például drasztikus vércukorszint-emelkedést és inzulinválaszt képes kiváltani, addig az alacsonyabb glikémiás indexű bogyós gyümölcsök, többek között a málna, a szeder, az eper, az egres, az áfonya és a ribizli bátrabban fogyaszthatók, ráadásul sejtvédő antioxidánsokban is gazdagok, és az inzulinérzékenységet fokozó hatásukat is megfigyelték, különösen az áfonyánál. 

  • Iktasson be rendszeres mozgást

A rendszeres testmozgás segít az optimális testsúly megőrzésében és az inzulinérzékenység javításában is. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a sejtek jobban fel tudják használni a véráramban lévő cukrot. Ebben főleg az izmokat megdolgoztató mozgásformák, súlyzós edzések segíthetnek. 

  • Iktassa ki a stresszt

Könnyebb mondani, mint végrehajtani, de a stresszkezelés fontosabb a vércukorszint szempontjából, mint gondolnád. Stresszhelyzetben fokozódik két hormon, a kortizol és a glukagon termelése, amelyek a vércukorszint emelését idézik elő. A testmozgás a feszültség leküzdésében is a segítségedre lehet. 

  • Figyeljen az alvásra

A jó alvás az egészség alapvető feltétele. A pihenés hiánya zavarokat idézhet elő a hormonrendszerben, hatással lehet a vércukorszintre, ronthatja az inzulinérzékenységet. Az alváshiány szintén fokozhatja a kortizolszintet. A mennyiség mellett a minőség is nagyon fontos, az alvási apnoe például gátolhatja a valódi pihenést. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
  • Ne feledkezzen meg az ásványi anyagokról

A magas vércukorszintet és a cukorbetegséget összefüggésbe hozták a mikrotápanyagok, vagyis az ásványi anyagok, vitaminok és nyomelemek hiányával. A vizsgálatok során a kontrollálatlan hiperglikémiával élők esetében gyakran találkoznak magnézium-, cink- és káliumhiánnyal. Azt is megfigyelték, hogy a krómpótlás javítja a glükózintoleranciát. Fontos tehát figyelemmel kísérni, hogy nem áll-e fenn valamilyen hiánybetegség. 

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?