banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

A szellentés a legegészségesebb módja a bélgázok felszabadításának: ezért ne tartsa vissza

Az emésztőrendszerben felhalmozódó bélgázok kétféle módon távozhatnak a szervezetből: vagy a szájon keresztül böfögésként, vagy a fenéken át szellentésként. A kutatók szerint a szag ugyan kellemetlen, mégis az utóbbi a legegészségesebb módja a bélgázok felszabadításának. A Healthline szerint a legtöbb ember naponta 5-23 alkalommal szellent, írja a divany.hu portál.
16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A szellentésért felelős bélgázok részben az emésztés folyamán képződnek, részben pedig az evéssel, ivással lenyelt levegőből származnak. Vannak ugyanakkor bizonyos befolyásoló tényezők is: a gáz gyorsabban halmozódhat fel, ha az ember dohányzik, szívószálat használ vagy nehezen emészthető ételeket fogyaszt, de hasonló hatása lehet a stressznek, a székrekedésnek, illetve egyes emésztőrendszeri megbetegedéseknek is.

A szellentés során a gáz a belekből a végbélbe kerül, majd a végbélnyíláson keresztül távozik. Ha viszont összeszorítja a záróizmait, akkor egy darabig visszatartható. Bár kutatások szerint a bélgázok kisebbik része a vérkeringésbe kerül, majd a légzéssel távozik, a nagyobbik része a bélrendszerben marad és fokozza a nyomást, míg végül szellentés vagy böfögés formájában kitör.

Fotó: Pexels | Tim Samuel

Ha a gáz nem tud felszabadulni, az a kellemetlen érzésen túl puffadást, emésztési zavarokat, gyomorégést és fájdalmat is okozhat. Egyes vizsgálatok azt mutatták, a szellentés visszatartása összefüggésbe hozható a diverticulitis néven ismert gyulladásos megbetegedés kialakulásával is, ami megfelelő kezelés hiányában súlyos fertőzéshez vezethet. 

Ezt teheti, ha gyakran szellent

Egyes élelmiszerek, mint például a babfélék, fokozzák a gáztermelődést, ezért ezek fogyasztását tanácsos visszafogni. A Healthline szerint emellett érdemes lehet odafigyelni a zsíros, a magas fehérje- és magas rosttartalmú ételek hatásira is. Néhány tipp, ami segíthet:

  • egyen és igyon lassabban, hogy kevesebb levegőt nyeljen le;
  • egyen gyakrabban, kis adagokat, hogy csökkente az emésztőrendszerének nyomását;
  • mozogjon rendszeresen, mivel ez megkönnyíti belei számára a gázok eltávolítását;
  • ne dohányozzon;
  • ha műfogsort hord, ellenőrizze, hogy megfelelően illeszkedik-e;
  • ha bélrendszeri panaszai vannak, kezeltesse őket.
banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_2OFm8Z0e_webbanner_3_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?