banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Frissen fogyasztaná a gombát? Mutatjuk, hogyan tárolja

A gomba frissen tartásához a nedvesség kizárása a kulcs. A frissességet az is garantálja, ha felhasználása előtt néhány nappal vásárolja meg az ember, illetve az, ha ép külsejű, keményebb állagú, hibáktól és nedves foltoktól mentes, írja a divany.hu portál.
16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Lifehacker szerint a hűtős tárolás önmagában kevés a sikerhez, mert a gomba belsejéből kiszivárgó nedvesség a szemek felszínére kerülve felgyorsítja a romlási folyamatokat. Harold McGee amerikai gasztronómiai író ezért azt javasolja, hogy érdemes egy nedvszívó anyagba, például egy papírzacskóba csomagolni. Ezzel szemben a Cook’s Illustrated a nyitott simítózáras tasakra esküszik, ami hagyja szellőzni a gombát anélkül, hogy kiszárítaná. Ez utóbbi módszernek vannak kritikusai: a műanyag zacskó hiába marad nyitva, a gomba felülete így is nyálkás lesz, szemben a papíros megoldással, ami legalább felszívja a nedvességet.

Fotó: Pexels

Az üzletekben árult gomba általában frissen tartó csomagolásban szokott lenni: ha nem kerül mind felhasználásra, célszerű a dobozát műanyag fóliával körbetekerni, majd néhány helyen kilyukasztani, és úgy tenni a hűtőszekrénybe. Sokáig már így sem őrizhető, ha kezd savanyú illata lenni, vagy tapintásra nyálkásnak érződik, ki kell dobni.

Ha a gomba egy kicsit összezsugorodik, az még nem feltétlenül jelent problémát. A Cook’s Illustrated szerint így még gazdagabb is lehet az íze – valószínűleg azért, mert a nedvesség elpárolgásával nagyobb az aromák koncentrációja, a lebomló fehérjék pedig peptideket és aminosavakat hoznak létre.

Kapcsolódók

Kimaradt?