Az ön konyhájában is megjelentek a hangyák? Ezt érdemes tudnia róluk

Sokak szerint a liszt, a fahéj a citrusfélék, szódabikarbóna és levendula alkalmas arra, hogy a lakásokban megjelenő hangyákat elűzze. Amikor a hőmérséklet felmelegszik, a rovarok száma általában megugrik – részletezte a ThKitchn lapnak dr. Michael Bentley entomológus. Nem a hangyáktól való megszabadulás módját járta körül, hanem megemlített néhány érdekes tényt róluk, írja a divany.hu portál.

A hangyák különösen aktívak az enyhe telek után. Hiába rendszeres takarítás, szinte elkerülhetetlen, hogy belefusson az ember néhányba közülük. Sosem csak annyi van belőlük, amennyi látható: akárhány is merészkedik a konyhába, az nagyjából a teljes csapat 1-5 százaléka csupán.

A csapat összetartó és roppant okos, a hangyatagok meglepően sokat tudnak arról, ahol élnek, és arról is, hogyan kommunikáljanak a leghatékonyabban. Szociális készségük remek: olykor megérintik egymást, ételt osztanak meg egymással és kommunikálnak a többiekkel. Ha valamit eléjük tesz az ember, például krétavonalat vagy citromhéjat, azt valószínűleg kikerülik. Ha bárki hangyairtókhoz folyamodik, akkor azzal néhányat közülük megölhet, a többiek viszont nem esnek csapdába, távol maradnak a permetezett helytől. 

Fotó: Pexels | Ugyen Tshering

Sokféle hangya létezik, mindegyiket különféle ételek vonzzák, másképpen állnak csapatba és másképpen szaporodnak. Bár sokukat vonzzák a cukros ételek, egyesek inkább a zsírosabbakat kedvelik. Ahol egy hangya van, több is van, és mindig van egy fészkük valahol a lakásban. A hangyák általában mennek valahova, és épp jönnek is valahonnan – pontosítja a szakember utalva arra, hogy eléggé tudatos kis lények. Így nem érdemes lesöpörni őket a konyhapultról: célszerű időt szánni a követésükre. 

A követéssel valószínűleg megtalálható az élelmiszerforrásuk – legyen szó akár egy kifolyt italról vagy piszkos kanálról a mosogatóban – és az is, hogy merre tartanak. A kiömlött anyag feltakarításával a hangyák önmaguktól eltűnnek. Nem érdemes lezárni a bejáratukat, mert szinte bármilyen repedésbe vagy hasadékba behatolnak, bármikor találnak egy másikat. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?