Mikróban melegíti az ételét? Ez történik a táplálékával és a szervezetével

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint nincs veszélye a mikrohullámú sütő használatának, ha megfelelően használja az ember: tudni kell, mit és hogyan melegíthet benne, írja a sobors.hu portál.

A mikró, akárcsak a villanykörte vagy a rádió, alacsony frekvenciájú elektromágneses hullámokat használ a melegítéshez. Az ételek magukba szívják ezeket a hullámokat, ennek hatására a bennük található vízmolekulák rezegni kezdenek, felmelegítik a táplálékot. A mikrohullámok, mivel alacsony frekvenciájúak, ráadásul a sütőn belül maradnak, semmilyen hatást nem gyakorolnak az emberi szervezetre. 

Fotó: Pexels | Lisa Fotios

A mikrohullámú sütők hátránya

  • Csökkenhet a tápanyagtartalom

Ha nem főzésre, csak melegítésre használja a mikrót, 1 perc melegítéssel sokkal több vitamin és ásványi anyag marad benne, mint párolással, sütéssel vagy főzéssel.

  • Műanyagban történő melegítés veszélyes

Különösen a polimer anyagokkal kell vigyázni, ugyanis ezek már alacsony hőfokon is olvadnak, belekerülhetnek az ételekbe. A legtöbb műanyagban ftalát található, ezt a vegyületet a PVC lágyítására használják, hogy rugalmasabb legyen az anyag, műanyag üvegekben, ételhordókban is fellelhető. A ftalát, a szervezetbe kerülve bizonyítottan káros hatással van a hormonrendszerre és az anyagcserére. Gyerekeknél növelheti a vérnyomást és az inzulinrezisztencia kialakulásának esélyét, asztmát, de idegrendszeri problémát is okozhat. A pajzsmirigy hormonjait is rombolhatja, amelyek központi szerepet játszanak a terhesség alatt a baba agyának kifejlődésében.

Hasonlóan működik a BPA is, amely szintén károsan hat egyes hormonokra. Ahhoz, hogy ez az anyag az ételbe kerüljön, nem is feltétlenül kell érintkeznie vele, az is elég, ha például a rátett tető műanyagból van. Ahogy az étel gőzölög a mikróban, a pára lecsapódik a tetőn, majd visszacsöpög az ételbe a káros anyagokkal együtt.

  • Fontos a mikrót megfelelően használni

Mikróban nem érdemes sütni, főzni, lehetőleg csak melegítésre használja. Fontos, hogy jól legyen beállítva, egyenletes legyen a hőeloszlás és megfelelő hőmérsékleten melegítsen. Az ételeket legalább 82 fokosra kell melegíteni, hogy a hő elpusztítson minden káros baktériumot, és az is fontos, hogy ne melegítsd újra többször őket. A keményítőtartalmú ételek hőkezelésével is vigyázni kell, ha nagyon magas hőfokon melegíted őket, akrilamid keletkezhet rajtuk, amely vegyület - állatkísérletek alapján - növelheti a rák kialakulásának esélyét.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?