banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Kakaópor, víz, hajtincsek, üvegszilánkok, növények: mutatjuk, miért ne porszívózza fel ezeket

Még a legjobb minőségű porszívók is hamar tönkremehetnek, ha nem megfelelően használják azokat. Többen úgy vélik, univerzális eszköz a porszívó, amellyel gyakorlatilag bármi felszívható, ami csak kiszóródott. Ez azonban helytelen elgondolás, mert csupán a por felszívására lett feltalálva, és nem a víz, kakaópor, hajvágás utáni tincsek, üvegszilánkok és elhullott növénymaradványok eltakarítására, írja a femina.hu portál.

  • Kakaópor

A kakaó eltömíti a szűrőt, valamint a gép melegétől megolvadhat, és a teljes belső szerkezetet ragacsossá, a gépet használhatatlanná, higiéniátlanná teszi. A kakaóport előbb össze kell söpörni, majd alaposan, tisztítószeres vízzel felmosni a padlót.

  • Víz, nedvesség

Bár vannak olyan porszívók, amelyek alkalmasak kis mennyiségű víz felszívására, ez a speciális funkció a hagyományos porszívók esetében nem jellemző. A belekerülő nedvesség bizonyosan elektromos hibát fog okozni a régebbi készülékekben, ez balesetveszélyes is. Ezért inkább törölje fel, és ne porszívózza a nedves felületeket.

Fotó: Pexels

  • Tincsek hajvágás után

Különösen, ha a tincsek hosszabbak, nem szabad azokat felporszívózni. Belegabalyodnak a porszívófej keféjébe, ami megnehezíti a későbbi használatot, mivel minden mást is megtart majd, és az egészből egy óriási koszpamacs képződik. Emellett a tincsek eltömődést okozhatnak, aminek hatására a gép erőlködni fog, és könnyen leéghet. A szálakat előbb benedvesített papírtörlővel érdemes összeszedni, majd egy partvis segítségével feltakarítani a padlófelületet.

  • Szilánkok

A darabkák beakadhatnak, és megvághatják a gégecsövet, felkarcolhatják a lágy alkatrészeket, például a szűrőt, sőt kilyukaszthatják a zsákot is. Erre sokszor a készülékek használati útmutatója is felhívja a figyelmet. Ha valami eltört, a gép számára biztonságosabb a nagyobb darabokat óvatosan összeszedni, majd kétszer felsöpörni és felmosni. Amennyiben kisgyerek vagy kisállat is él a lakásban, a söprést és a felmosást érdemes még egyszer megismételni.

  • Lehullott növényi részek

A lehullott szobanövényeket porszívózás előtt érdemes összeszedni, esetleg felsöpörni, mivel a nagyobbak eltömíthetik a csövet, így megerőltetik a motort, ami leégéshez vezethet. Ha a levelek nem akadnak meg, és még nem szárazak, akkor a gép belsejében kezdenek fonnyadni, bomlani, ami ugyancsak kellemetlen egy porszívó belsejében.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?