Nem jó a hűtőajtó rekeszében tárolni a tejet: mutatjuk, melyik élelmiszernek hol a helye

Az emberek zöme csak bedobálja a vásárolt holmikat a hűtőszekrénybe, és arra törekszik, hogy a különböző polcok és rekeszek minden centiméterét kihasználja. Arról kevesen tudnak, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy a különféle élelmiszerek a hűtőszekrény melyik részébe kerülnek: a hűtő optimális hőfokbeállítása 0-5 C°. Az alsó polca a leghidegebb, a középsőn át a felsőig pedig egyre enyhül, írja a femina.hu portál.

A tejnek nem az ajtó rekeszében van a helye

A tejek szavatossági idejét csak akkor lehet szem előtt tartani, ha megfelelő tárolásban részesülnek. Noha a tejesdoboz elfér a hűtőajtó rekeszében, és onnan kényelmesen ki is vehető, ez a hely alkalmatlan a tárolására, mert ahányszor kinyílik a hűtő, annyiszor éri szobahőmérséklet a tejet. Nem melegszik fel azonnal, de állandóan ingadozik körülötte a hőmérséklet, ami a frissessége kárára lehet. A tej számára az optimális hely a felső vagy középső polc hátulsó része. A többi tejterméket ugyancsak ide érdemes elhelyezni. A hűtőajtót az innivalók, így az ásványvíz, az üdítők számára találták ki.

A nyers hús a hűtő alsó, leghidegebb polcára kerüljön

A nyers húst mindig zárt tárolódobozban kell a hűtőbe helyezni, a hűtő alsó, leghidegebb polcára. A nyers hús nem érintkezhet más ételekkel. Mivel gyorsan romlik, mnél előbb el kell készíteni. Ha a felhasználására csak napok múlva kerülne sor, inkább maradjon a fagyasztóban, de a már egyszer kiolvasztott hús nem kerülhet vissza a mélyhűtőbe.

Fotó: Pexels

A hideg- és készételek helye a középső polc

A hidegételek, mint a szendvicsalapanyagok, vagyis a szalámi, a sajt, a vajkrém, kerüljenek a felső polcra, a készételek pedig, mint például a maradék főzelék, a középső polcra kerüljenek. Fontos, hogy a főtt ételek ne abban az edényben kerüljenek a hűtőbe, amelyikben készültek, hanem egy tiszta, jól záródó tárolódobozokban.

A gyümölcsök, a zöldségek és a tojás helye

A gyümölcsök és zöldségek helye a hűtőben meg van jelülve: az alsó fiók. Mielőtt bekerülnek, alaposan meg kell őket tisztítani, és szárazra törölni. Sokak számára nem egyértelmű, hogy a tojást hűtőben kell-e tárolni. Amennyiben a lakásban van egy hűvös kamra, ahol 18 fok alatti a hőmérséklet, a tojás ott is maradhat. Ha viszont nincs hűvösebb helyiség, akkor a hűtőben van a helyük. A nyitogatás hőmérsékletingadozást eredményez, ezért ezeknek sem szabad az ajtó rekeszébe kerülniük. Számukra megfelelő hely az alsó polc.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?