banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Szorítja a cipője? Íme néhány módszer, amivel kitágíthatja

Gyakran előfordul, hogy a vásárlás hevében az ember nem bizonyosodik meg a cipő méretéről, ezért egy számmal kisebbet szerez belőle, és alkalomadtán az is közrejátszik, hogy a lábhoz mérten kisebb cipő olyannyira tetszetős, hogy viselője nem bírja a boltban hagyni. Az nlc.hu portál szerint nincs ok aggodalomra: a szoros cipők több módszerrel is kitágíthatók.

A valódi bőrből készült cipőkön célszerű alkalmazni a vastag zokni és hajszárító taktikát: húzzon fel egy minél vastagabb, lehetőleg gyapjú zoknit, majd vegye fel a cipőt. Fújja hajszárítóval 20-30 másodpercig azokon a részeken, ahol túl szűknek érzi. Nem kell a legmelegebb hőfokot használni, sőt, ezt inkább kerülje, mivel megégetheti a bőrt. Elég a közepes fokozat. A tágítást követően cipőápolóval kenje át a lábbelit.

Fagyasztás

A nem bőr lábbelik kitágításánál a fagyasztásos módszer lehet hatékony: egy zárható mélyhűtő tasakot félig töltsön meg vízzel, majd tegye a cipőbe úgy, hogy lehetőleg minél szorosabban kitöltse. Helyezze a lábbelit egy éjszakára így a fagyasztóba. Ahogy a víz megfagy, kitágul és magát a cipőt is tágítja majd.

A krumpli trükk

Amennyiben akár egy bőr, akár egy szintetikus anyagú lábbeli orrát szeretné kitágítani, ez a trükk szintén megfelelhet: hámozzon meg egy szem burgonyát és faragja nagyjából olyan formájúra, mint a cipő eleje. A krumplit törölje szárazra papírtörlővel, és helyezze egy éjszakára a cipő orrába.

Fotó: Pexels

Alkohol

Sportcipők vagy vászoncipők tágításához az alkoholos módszer kiváló: vegye fel a lábbelit, majd fújja be kívülről izopropil alkohollal. Hagyja a lábán, míg az alkohol el nem párolog. A trükk hatékonysága fokozható, ha egy szintén izopropil alkohollal befújt zoknira veszi rá a cipőt, majd ugyanúgy száradásig viseli.

Zokni

A finomabb bőrből vagy más, kényesebb anyagokból készült lábbelik esetében a forró levegő, a jég, a krumpli vagy az alkohol nem igazán jöhet szóba. A zoknik vagy az újságpapír annál inkább: a lábbelit tömje ki alaposan zoknigombócokkal vagy újságpapírral, méghozzá annyival, amennyi csak belefér, és tárolja így napokon keresztül, akár a következő viselésig.

Rizs

Ez a módszer működőképes, bőr és szintetikus anyagú cipők esetén egyaránt: egy zacskóba szórjon rizst, zabot, vagy bármilyen szemes terményt, ami a nedvesség hatására megduzzad. Öntsön rá annyi vizet, hogy ellepje a szemeket, zárja le a zacskót, majd helyezze a lábbelibe, és hagyja benne legalább egy éjszakára.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?