Mutatjuk, milyen gyakran és hány fokon kell kimosni a konyharuhát

Ha a konyharuhát nem mossa és cseréli rendszeresen, könnyen elszaporodhatnak rajta a kórokozók, mert az gyakran nedves marad, így ideális táptalajt biztosít a baktériumok szaporodásának, írja a sobors.hu portál.

A konyharuhát az ajánlás szerint egy-, kétnaponta kellene cserélni és kimosni. Kelly Reynolds, az Arizonai Egyetem kutatója használt konyharuhákat vizsgált, amelyek 89 százalékán Coliform baktériumokat talált, illetve a negyedük E. coli baktériummal volt szennyezett, olvasható a Feminán. A teljes tanulmányát itt található.

Fotó: Pexels

Bár nem mindegyik baktérium veszélyes az egészségre nézve, az E. coli a bélcsatornán kívül gyulladásos folyamatokat hozhat létre, egyes baktériumtörzsei hasmenést okozhatnak, legyengült immunrendszer esetén pedég ételmérgezéshez vezetnek.

Így tartsa tisztán a konyharuhát

  • Hagyja megszáradni

A meleg, nedves környezet még inkább elősegíti a baktériumok szaporodását, ezért tanácsos mindig kiteríteni a konyharuhát, és időt hagyni a száradására..

  • Áztassa be

Mosás előtt érdemes a konyharuhát forró vízbe áztatni, valamilyen fertőtlenítő, antibakteriális hatású fehérítőt keverni bele, ha a színe lehetővé teszi. Egy kevés szódabikarbóna, ecet is kerülhet a foltokra, illetve régi trükk a konyharuhák kifőzése is: mosószappannal együtt tegye egy nagy fazékba a ruhákat, öntse fel őket forró vízzel, majd egy óráig főzze így. A kifőzés a legmakacsabb foltot és szagot is eltünteti.

  • Mossa ki

A konyharuhát magas hőmérsékleten, legalább 60 fokon szükséges mosni, ezen a hőfokon biztosan elpusztulnak a mikroorganizmusok. Semmiképp ne mossa össze más ruhákkal a konyharuhákat, különben a baktériumok átkerülnek a többi ruhaneműre is.

  • Vasalja ki

A magas hőfok is segít a fertőtlenítésben, érdemes átmenni vasalóval a tiszta, kimosott anyagon.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?