Folyton csorbul a kése éle? Íme négy konyhai dolog, ami árt a pengének

Ha az ember sok időt tölt a konyhában, nem érdemes olcsó, silány minőségű késre szert tennie. Mivel az igazán jó kés hosszú életű, ez az a konyhai eszköz, amin tényleg nem érdemes spórolni, viszont nagy figyelmet kell szentelni neki, ha már megvan, írja a sobors.hu portál.

  • Használja arra, amire való

A kenyér vajazásához, a zöldségek pucolásához, szeleteléshez, sajtvágásra, húsfilézésre mind más-más kést szükséges használni, ha ugyanis nem a rendeltetésének megfelelően használják, könnyedén csorbulhat az éle. A különféle késekkel a konzerv felnyitása is szigorúan tilos, hiszen mindamellett, hogy balesetveszélyes, a kés is tönkremegy közben.

  • Tárolja megfelelően

Sok háztartásban a kés a fiókban végzi, azonban a túlzsúfolt tárolóban súrlódnak az evőeszközök, ezért veszíthet az éléből. A legjobb, késtartóban tárolni, vagy a konyha falára mágnescsíkot szerelni, és azon tartani a késeket.

Fotó: Pexels | Lukas

  • Csak kézzel mosogassa

Mosogatószivaccsal, óvatosan kell elmosni a kést, va mosogatógépet ugyanis nem a pengék számára találták ki: a benne használt tabletta erős csiszoló hatással van a pengére, már egy használat után érezni lehet majd a kés élén a csorbulást. Mosás után azonnal szárazra kell törölni a pengét, nem szabad a csöpögtetőben hagyni vizesen.

  • Vágódeszkán használja

 Gyakran hallani, hogy a fából készült vágódeszka a legjobb választás, ám a fa nem barátja a kés élének, érdemes inkább műanyagot használni. Bármelyik mellett is dönt, figyeljen arra, hogy a felvágott zöldségeket soha ne kaparja a késsel az edénybe, mert ezzel is az éle ellen tesz.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?