Tavaszi nagytakarítás: ezeket a munkálatokat ne hagyja ki

A tavaszi időszak a természet éledezése, és ezzel együtt a nagytakarítások kezdete: a napsütés arra ösztönzi az embereket, hogy környezetüket is megszépítsék. A sok feladat elvégzése közben néhány apróságra is figyelni kell, ami akár életmentő lehet a későbbiekben. Ezeket gyűjtötte össze az otthonokesmegoldasok.hu portál.

  • Elemcsere a tűzjelzőkben

A füstjelző, valamint a tűz- és szénmonoxid riasztók leggyakrabban télen kapcsolnak be, ugyanis a fűtési szezon okot ad az eszközök működésére. Ezért nélkülözhetetlen tél után kicserélni az elemeket és akkumulátorokat bennük, hogy a következő évben is maradéktalanul képesek legyenek ellátni a feladatukat, ezzel pedig akár életeket is menteni.

  • Szűrőtisztítás

Ahhoz, hogy a tavaszi friss levegő beáramoljon a lakásba, elengedhetetlen, hogy a légkondicionáló berendezések szűrője tiszta legyen. Könnyen és gyorsan megoldható feladat, mégis sokat jelent, hiszen a koszos szűrő a tiszta levegőn túl a beleült port és kórokozókat is szétfújja a lakásban.

  • Nehezen elérhető helyek tisztítása

Itt az ideje annak, hogy az egész télen halogatott alapos takarítás lebonyolódjon. Mozdítson meg minden mozdítható bútordarabot, majd takarítsa ki az általuk elfedett részeket is.

Fotó: Pexels | Karolina Grabowska

  • Téli ruhák elpakolása

Nehéz úgy elférni a szekrényben, hogy az összes évszakra való ruházat együtt van benne. Ha lehetséges, válogassa ki a téli, meleg ruhadarabokat, amikre egy ideig biztosan nem lesz szüksége, majd egy alapos mosás után pakolja el őket egy olyan helyre, ahol nem zavarók. Így a nyári ruháknak is lesz elég hely, de a következő tél alkalmával könnyen elővehetők a tiszta meleg darabok is.

  • Eresztisztítás

Amennyiben megoldható, érdemes minden tavasszal kitakarítani az ereszeket, hiszen tavasszal és nyáron jelentős mennyiségű esőre, viharokra lehet számítani. Ezért is kiemelkedően fontos az, hogy az ereszrendszer meg tudjon birkózni a sok vízzel, és minden gond nélkül el tudja vezetni azt.

  • Cserepek megigazítása

Ha már úgyis az ereszt tisztítja, nézze át a tetőt borító cserepeket is, hogy nem mozdultak-e el a helyükről, ami miatt az eső hatására beázást tudnak okozni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?