Ha megfelelően tárolja, hosszú ideig eláll a felbontott falfesték

A Consumer Reports amerikai fogyasztóvédelmi szervezet szerint a felbontott falfestéket érdemes félretenni, hiszen bármikor jól jöhet, a használhatósága azonban függ attól, hogy milzen körülmények között tárolja az ember, írja a divany.hu portál.
16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Már a doboz is árulkodó lehet

Ha a festékesdoboz eldeformálódott, esetleg felpúposodott a fedele, akkor valószínűleg tönkrement a tartalma. Enrique de Paz, a Consumer Reports festéktesztelője szerint a jelenség annak az eredménye, hogy a festékkel táplálkozó mikroorganizmusok gázt bocsátanak ki, ami megemeli a nyomást, majd felfújja a dobozt.

Szintén intő jel, ha a festék tetején vastag, gumiszerű réteg képződik, nem lehet egyenletesen elkeverni, vagy a keverést követő 10-15 percen belül elveszti homogén állagát. Még ha elsőre úgy is tűnik, hogy rendben van, a biztonság kedvéért akkor is érdemes kipróbálni előbb egy kisebb kartonpapíron. Ha könnyű felvinni, egységes a színe és sima, szemcséktől mentes a textúrája, akkor nincs gond, nyugodtan felhasználható.

A szakember azt tanácsolja, a maradék festéket a szokott módon ecsettel vagy hengerrel vigye fel, úgy, hogy egy kevés a javítandó felületen túlra is jusson. Amennyiben a száradás után kivehető nyomok maradnak, meg kell ismételni az eljárást. 

Fotó: Pexels | Ivan Samkov

Fontos helyesen tárolni

A tárolás aranyszabálya, hogy a dobozt mindig légmentesen kell lezárni: ezzel megakadályozható a festékben lévő víz elpárolgása, valamint távol tarthatók tőle a mikroorganizmusok. A festék tárolható az eredeti dobozában, vagy áttölthető egy lezárható tetejű befőttesüvegbe is, a lényeg, hogy szobahőmérsékleten legyen, és ne érje extrém hőhatás. 

Praktikus gyakorlat a doboz felcímkézése: írja rá, hogy milyen festéket tartalmaz, illetve pontosan mikor és hol használta. Figyeljen arra is, hogy ha a felbontott festék menthetetlennek tűnik, ne dobja ki a kukába, hanem vigye el egy hulladékgyűjtő pontra, mert veszélyes hulladéknak számít.

Kapcsolódók

Kimaradt?