Ezeket a tárgyakat és élőlényeket soha ne hagyja az autójában

Néhány holmi olykor az autóban maradhat, abból még nem feltétlenül adódhat probléma, de a gondok megjelenése nagyban függ a tárgyak jellegétől, a körülményektől, az aktuális időjárástól, illetve attól is, hogy mennyi időre maradnak benne. A Reader’s Digest összeszedte, hogy mi az a 15 dolog, amivel a leginkább megjárhatják a sofőrök, ha őrizetlenül hagyják azokat az autójukban, írja a divany.hu portál.
16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Gyógyszerek

A gyógyszerek többségét szobahőmérsékleten kell tárolni, ez az autóban kevésbé megvalósítható. Ha hőhatás éri őket, csökkenhet a hatásfokuk.

Elektronikai eszközök

A laptopok és mobilok egy sor értékes információt tartalmazhatnak, ezért ha egy tolvaj szemet vet rájuk, az elvesztésük megterhelő lehet anyagilag és lelkileg egyaránt. Eva Velasquez, az Identity Theft Resource Center nonprofit szervezet elnök-vezérigazgatója szerint, ha mégis kénytelen az ember az autójában hagyni az elektronikai kütyüit, lássa el azokat jelszóval, az érzékeny adatokat pedig lehetőség szerint titkosítással is. 

Naptej

A fényvédő krémek hatóanyagai képesek lebomlani a nagy melegben, így elszállhat a hatásuk, sőt akár a flakonjuk is szétrobbanhat.

Vizespalack

Egyes tanulmányok szerint a műanyag palackokban lévő vegyi anyagok – így a BPA és a ftalátok – daganatos megbetegedések és szívbetegségek kialakulásával hozhatók összefüggésbe, a napon hagyott palackból kioldódhatnak a vízbe.

Táska

A táskát vagy a pénztárcát szem előtt hagyni szintén rossz ötlet, hiszen ezek miatt feltörhetik az autót. 

Fotó: Pexels | Quang Nguyen Vinh

Napszemüveg

Napszemüveget viselni a vezetéshez célravezető, viszont az eszközt az autóban hagyni használat után, nem megfelelő: a nagy hőség megolvaszthatja vagy alaposan felforrósíthatja a keretét, így nem használható legközelebb, amikor szükség lenne rá. A legnagyobb hiba a műszerfalon tartani, mert a szélvédő felerősíti a napfényt, akárcsak egy nagyító.

Fontos dokumentumok

A fontos dokumentumok nagyobb biztonságban vannak otthon vagy az irodában. 

Útlevél

Ha az útlevél illetéktelen kezekbe kerül, csúnya visszaélések származhatnak belőle. Velasquez itt a személyazonosság-lopást jelöli meg fő veszélyforrásként, megjegyezve, hogy úgy kell gondolni a személyes adatokra, mintha csak értékes ékszerek lennének.

Bor

Ha az üveg az autóban marad és túlzottan felforrósodik, az károsan hathat a bor ízére, a folyadék tágulása pedig kilökheti a dugót, így a benne lévő bor könnyen szennyeződhet.

Gyerekek

Soha, semmilyen körülményeket között nem szabad a gyereket magára hagyni az autóban – pláne nyáron, hiszen már 15 perc is elegendő lehet ahhoz, hogy a belső tér hőmérséklete elérje az elviselhetetlen 45 Celsius-fokot.

Állatok

Az állatokkal ugyanaz a helyzet, mint a gyerekekkel: ha a kocsiban maradnak, az az életükbe kerülhet. Az sem megoldás, ha a kánikulában az árnyékben parkol a sofőr, mert ettől még nem lesz számottevően hűvösebb odabent.

Élelmiszerek

A romlandó ételeket általában két órán belül a hűtőbe kell tenni, ezért a bevásárlást érdemes a nap végére hagyni. Ez még inkább érvényes a meleg hónapokra, mivel 30 fok feletti hőmérséklet esetén az időhatár egy órára rövidül.

Szobanövények

Egyes növények akár egy órán belül is elpusztulhatnak, ha 7-10 fokig hűl az idő. Ilyenkor kerülni kell azt is, hogy a levelek a hideg ablakkal érintkezzenek: a hőség legalább olyan veszélyes a növényekre nézve, mint a hideg.

Aeroszolos flakon

A flakont nem szabad magas hőmérsékleten tárolni, ez ugyanis megemelheti a nyomást, ami miatt felrobbanhat. 

Rúzs

A rúzs egyszerűen elolvadhat a nagy melegben, így többé nem lehet használni.

Kapcsolódók

Kimaradt?