Utcára vonulnak a rákbetegek, ha a minisztérium nem lépteti életbe az Országos Rákellenes Tervet

Példátlan tiltakozást jelentettek be a romániai rákbetegek: utcára vonulnak és beperelik az egészségügyi minisztériumot „a törvények be nem tartása miatt”, miután az Alexandru Rafila tárcavezető bejelentette, hogy új rákellenes tervet készíttet, hét hónappal azután, hogy az  Országos Rákellenes Tervet, amelyen szakemberek egy jelentős csoportja több éven át dolgozott, a parlament jóváhagyta és Klaus Iohannis elnök kihirdette.

A parlament által már elfogadott és az államfő által kihirdetett tervnek július 1-jén kellett volna hatályba lépnie. Tavaly decemberben, a kihirdetést követően az Egészségügyi Minisztériumban munkacsoportot hoztak létre a Nemzeti Rákellenes Terv végrehajtási szabályainak kidolgozására. A szabályzatnak 6 hónapon belül kellett volna elkészülnie és a tervet július 1-jétől kellett volna végrehajtani – írta meg a Hotnews hírportál.

Ehhez képest egy hónappal korábban az Alexandru Rafila új terv elkészítését jelentette be. Az Egészségügyi Minisztérium az újságírók érdeklődése ellenére sem tisztázta, hogy az új terv milyen formában jelenik meg, illetve szükség lesz-e egy új, a parlament által ismételten elfogadott törvényre.

„Minket nem érdekelnek a miniszter szóbeszédei és az egója. Megmutatta, hogy ő egy olyan ember, aki nem a betegekre, hanem a saját egójára gondol" – mondta Cezar Irimia, a Rákbetegek Egyesületei Szövetségének az elnöke. Kijelentette, hogy „nincs több megbeszélnivalónk Rafila úrral, mert megmutatta, hogy olyan ember, aki nem a betegekre gondol, hanem az egója fontosabb” – ismételte el. A Rákbetegek Egyesületeinek Szövetsége egyébként a hétvégén konferenciát tart, hogy döntsön a tiltakozások menetrendjéről, miután az egészségügyi minisztérium úgy döntött, hogy elhalasztja a Rákellenes Terv hatályba lépését.

Az egészségügyi miniszter csak kihúzza a gyufát... | Fotó: Agerpres

„Van egy törvényünk, amelyet az egész parlament megszavazott, és amelyet meg kell védeni. Rafila miniszter az onban újabb fél évvel elhalasztja. Ki a felelős az időközben bekövetkezett halálesetekért?” – tette fel a kérdést Cezar Irimia. Kijelentette: „Nem fogadjuk el a miniszter alkalmatlanságát és önteltségét. Ugyanaz a munkacsoport, amely most a miniszter új Rákellenes Tervén dolgozik, a Parlamentben is dolgozott a már elfogadott terven. Miről is beszélünk? Ez azt jelenti, hogy kételkedem a szakmaiságukban, mármint egyszer azt mondom, hogy balra, egyszer azt mondom, hogy jobbra? Nem fogunk engedményeket tenni a miniszternek.”

„Július 1-jén, amikor lejár az a 180 nap, amelyen belül a parlament által elfogadott Rákellenes Terv végrehajtási szabályainak készen kellett volna lenniük, bíróság elé visszük az Egészségügyi Minisztériumot a törvény be nem tartása miatt, és tiltakozásul az utcára vonulunk. Nem vagyunk kíváncsiak a miniszter úr szóbeszédére” – zárta mondandóját Cezar Irimia.

A Rákellenes Terv révén Románia nagyon jelentős európai uniós támogatásra pályázhatna, az EU ugyanis összesen mintegy 4 milliárd eurót biztosít minden olyan ország számára, amely tervvel pályázik” – magyarázta nemrég a Hotnews-nak Patriciu Achimaș Cadariu, a kolozsvári Onkológiai Intézet orvosigazgatója, volt egészségügyi miniszter, akinek mandátuma idején kezdődött az országos rákellenes terv kidolgozása: „A Terv összekapcsolja a rák ellenőrzésében és leküzdésében érintett valamennyi pillért. Ez a kontextus a mi országunkhoz igazodik, és kapcsolódik az Európai Rákellenes Tervhez, amely finanszírozást biztosít számunkra, miközben folyamatosan panaszkodunk, hogy soha semmire nincs költségvetésünk. Tehát itt van egy teljesen boldog pillanat, amelyben most találjuk magunkat, amelyben az Európai Bizottság egy több mint 4 milliárd eurós projekttel áll elő, természetesen egész Európa számára” – magyarázta a szakember.

Bár elismeri, hogy ő maga „nagyon is részt vett” a Rákellenes Terv kidolgozásában, és hogy a stratégia még rövid egészségügyi miniszteri mandátuma alatt kezdődött, Patriciu Achimaș Cadariu elárulta, hogy „ez nem személyesen rólam szól, hanem emberekről, több tucat emberről, akik dolgoztak rajta, és keményen dolgoztunk azon, hogy legyen egy Rákellenes Terv. Most itt tartunk rengeteg kemény munka után” – fejtette ki az onkológiai szakorvos.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter eközben azt állítja, hogy Patriciu Achimaș Cadariu professzor, aki a Nemzeti Rákterv koordinátora volt, „elutasított minden párbeszédet”, mielőtt a dokumentumot a parlamentben elfogadták volna, annak ellenére, hogy a minisztériumnak „elég sok kifogása volt”. Patriciu Achimaș Cadariu professzor viszont azzal vádolta meg Rafilát, hogy a végrehajtási szabályok megalkotása helyett „becsmérel” és „tönkreteszi azokat a dolgokat, amelyekhez nem ért”.

Rafila bejelentette, hogy 4 hónappal azután, hogy elméletileg a már elfogadott és kihirdetett terv végrehajtási szabályain dolgoztak, az Országos Rákellenes Terv új formáján dolgoznak: „Apró működési zavarok vannak benne”, fogalmazott az egészségügyi miniszter. Ez annak ellenére történt, hogy tavaly decemberben, a törvény államelnöki kihirdetésát követően az Egészségügyi Minisztériumban munkacsoportot hoztak létre a Terv végrehajtási szabályainak kidolgozására. A szabályoknak 6 hónapon belül kellett volna elkészülniük, és a tervet július 1-jétől kellett volna végrehajtani.

Az újságírók érdeklődése ellenére Alexandru Rafila április vége óta – amikor bejelentette a terv módosítását – nem tisztázta, hogy milyen formában történik majd ez a módosítás, és hogy újabb törvény elfogadásáról van-e szó.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?