Szatmárnémetiben is lila fénybe borult egy épület a koraszülöttek világnapján

A koraszülöttek világnapja alkalmából Szatmárnémetiben is lilába öltözött egy épület: a Boldog Scheffler János Központ épületét fényfestéssel varázsolták lilára, és helyeztek el rajta feliratokat és szimbólumokat.

A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal és a G. M. Zamfirescu Kulturális Központ nem véletlenül választotta ezt az épületet: a központ szolgáltatásai ugyanis a nyár közepétől a koraszülött gyerekek ingyenes szűrésével bővült. A prevenció a koraszülött gyermekek esetében is elengedhetetlen, mivel az időben kiszűrt fejlődési rendellenességek speciális terápiás kezelésekkel javíthatók.

A Bodog Scheffler János Központ munkatársai lila léggömböket is felengedtek a levegőbe | A szerző felvétele

A tervek szerint a koraszülöttek világnapját egy nagyobb figyelemfelkeltő akcióval tették volna hangsúlyosabbá a Bodog Scheffler János Központ munkatársai, ám a rendőrség erre nem adott engedélyt, ezért a fényfestés mellett léggömbök égbe engedésével emlékeztették a központban dolgozók a szatmáriakat a koraszülöttek világnapjára.

A koraszülöttek világnapját 2011. óta tartják meg szerte a világban. Ebből az alkalomból lilába borulnak épületek, lila szalagot viselnek azok, akik számára bármilyen szempontból fontos ez a nap. A világnap a célja, hogy felhívja a figyelmet a koraszülöttségre mint népbetegségre.

A zavartalan, normális várandóság 40+2 hétig tart, koraszülöttnek pedig azt a gyereket nevezzük, aki a terhesség 36. hete előtt jött a világra. Általában a terhesség 24. hete után született és 500 gramm fölötti gyerekek már életképesek, de súlyos fejlődési, egészségügyi problémákkal küszködhetnek. A statisztikák szerint Romániában 30 percenként jön a világra egy koraszülött gyerek, azaz nagyjából tíz gyerek közül egy koraszülött.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?