Hatalmas repülőgép érkezett New York-ból Szatmárnémetibe

Nagy izgalommal várták a csütörtöki napot a Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtér munkatársai, ugyanis helyi repüléstörténeti mérföldkőhöz érkeztek. Csütörtökön szállt le a repülőtéren az eddigi legnagyobb vasmadár: egy Boeing 787-9 Dreamliner típusú repülőgép.

A 242–335 utas szállítására alkalmas jármű egyenesen New York-ból érkezett, a Newark Liberty nemzetközi repülőtérről indult útnak, majd 8 és fél óra utazást követően, 7268 kilométer megtétele után landolt Szatmárnémetiben.

A szerző felvételei

A gép fogadását némi számolgatás előzte meg, hiszen a Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtér kifutópályája 2500 méter hosszúságú, ám ennek a gépnek 2800 méterre van szüksége a biztonságos földet éréshez. Végül a szakértők arra jutottak, hogy mivel nem lesz tele a repülőgép, problémamentes lehet a landolás – és ez így is történt.

A repülőgép fedélzetén nagyjából 200 haszid zsidó férfi utazott, akiknek az úti célja valójában Máramarossziget, ahol egy új zsinagóga avatásán vesznek részt. A vallási szentély annak az ortodox zsinagógának a helyén épült fel, amelyet 1944-ben gyújtottak fel a német hadsereg tagjai.

New York-ban erős haszid ortodox közösség él, mely tagjainak egy része szatmári gyökerekkel rendelkezik. Ezért az utasok szempontjából is izgalmas volt az érkezés, hiszen nagy részük először léphetett ősei szülőföldjére.

Kapcsolódók

Kimaradt?