Semmi vagy 500 százalék – megéri felújítani Szatmárnémeti központi épületeit

Látványos hatása volt a Szatmárnémeti Városi Tanács azon, három évvel ezelőtt hozott döntésének, amely szerint 500 százalékos ingatlanadó-emeléssel sújtják a város régi központjában található omladozó homlokzatú épületek tulajdonosait, amennyiben nem újítják fel azokat.

A városközpont több pontján is állványzatokon dolgozó munkások jelzik: a tulajdonosok inkább elkerülnék az ötszörös ingatlanadó bevezetését. Az első év bizonytalankodását, kiskapukeresését követően kezdetét is vette az első felújítási hullám, majd idén sok újabb épületen kezdték el a munkát.

Fotók: Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatala

A renoválási kedvet élénkítő döntés szerint Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatala adókedvezményt biztosít az épületeiket korszerűsítő tulajdonosoknak. Ennek értelmében öt évre mentesülnek az ingatlanadó befizetése alól mindazok, akiknek a felújítási terveit elfogadják az erre kijelölt szakemberek. Az önkormányzat ezzel is ösztönözni szeretné a tulajdonosokat, hogy minél több ingatlan kapjon új arculatot, ezzel is javítva a városképet.

„Azok is adómentességben részesülhetnek, akiket korábban 500 százalékos adóemeléssel szankcionáltak. Az utóbbi három évben több épületet újítottak fel a városközpontban, mint azt megelőző húsz évben, de még mindig rengeteg a tennivaló ezen a téren. Ezért is döntöttük úgy, hogy kedvezményben részesülnek azok, akik kiveszik a részüket Szatmárnémeti küllemének javításából” – nyilatkozta az akcióról Kereskényi Gábor polgármester.

A városkép javításából, az omladozó homlokzatok felújításából a polgármesteri hivatal is kiveszi a részét: több, a városközpontban található ingatlant önerőből, vagy partnerségben renováltak, másokat uniós forrásokból, és nemzetközi források bevonásával újítottak meg – elsősorban oktatási intézmények épületeit.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?