banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Kívül-belül megújult a 15. századi dési református templom

Európai uniós alapokból újult meg az elmúlt két évben a dési református templom. A kívül-belül teljesen felújított, 15. századi hajlék műszaki átadását pénteken tartották. A nagyméretű beavatkozás összértéke 2,7 millió euró – olvasható a református.ro honlapon.

Mint megjegyzik, Szilágyi Róbert helyi lelkipásztor szerint nagy szükség volt már a templom felújítására: a tető rossz állapotban volt, az épület több helyen is beázott esőzésekkor, a falakon pedig nagy repedéseket találtak a beavatkozások során.Templombelső | Fotó: Kiss Gábor/MTI

A templomot tornyával együtt teljesen újrafedték, a külső fal köveit megtisztították, újrafugázták, valamint rendbe tették az ingatlan körüli kőkerítést és teret. A belső falakon előkerültek a régi vakolatrétegek, sok helyen katolikus szimbólumokat találtak, illetve egyetlen falképet sikerült részlegesen restaurálniuk. Új villanyhálózatot vezettek be, és padfűtést szereltek a vaskályhák helyett, emellett javították, újrafestették a padokat és az ólomüveg ablakokat. A 18. századbeli kazettás mennyezetet restaurálták, és a padlástér is látogathatóvá vált, ahol Erdélyben egyedülálló festett gerendák találhatók. A templom most teljes pompájában uralja a város központjának látképét.

Cseke Attila fejlesztési miniszter, Szilágyi Róbert, a Dési Református Egyházközség lelkipásztora és Costan Morar, Dés polgármestere (b-j) átvágja a szalagot | Fotó: Kiss Gábor/MTI

Szilágyi Róbert köszönetet mondott a gyülekezet nevében a szakértők csapatának, akik részt vettek a város szimbólumának, a 15. századi templom felújításában.

Cseke Attila fejlesztési miniszter köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy a közösségek gyökereit meg kell erősíteni – ezt tette a templom felújítása a dési magyarok, sőt a város teljes közösségével. A sikeres felújítás továbbá az értékekről is szól, amelyekben templomépítő elődeink hittek, a jelen nemzedék pedig továbbviszi üzenve a világnak, hogy ezeket kívánja a jövőben is megtartani. Cseke Attila elmondta, a fejlesztési minisztérium Erdély-szerte több mint 80 műemlék épület felújítását támogatja uniós és állami finanszírozásból. Ezek közé tartozik a dési református templom is.

„Ahogyan a torony az égbe, az Úr felé néz, úgy a dési közösség is a jövőre tekint” – jelentette ki Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke. Köszöntőjében kiemelte: míg Nyugaton sok helyen nem értékelik már a templomokat, itthon megbecsülik az Úr házát a közösségek, befektetnek az épületek fenntartásába, jelezve, hogy gyermekeiket is keresztyénként és magyarként szeretnék felnevelni.

Festett bútorzat | Fotó: Kiss Gábor/MTI

Morar Costan, Dés polgármestere szerint a templom szerves részét képezi a város képének. Az elöljáró megköszönte Szilágyi Róbert lelkipásztornak kitartó munkáját, amellyel életre keltette a történelem egy darabját. A helyi önkormányzat jövőre a teljes városközpont felújítását tervezi.

A felújítás tervezéséért felelő Utilitas cég nevében Kirizsán Imola, majd a munkálatokat kivitelező KÉSZ vállalkozás részéről Sárosi Béla szólt a jelenlevőkhöz. A templomban október közepéig többnyire kortárs helyi festők műveiből álló kiállítás tekinthető meg.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?