Megújulhat a rendkívül értékes szilágycsehi református műemlék templom

Felújítanák a nagy múlttal rendelkező szilágycsehi református templomot – tájékoztatott Szilágyi Zoltán helyi lelkipásztor, aki pénteki sajtótájékoztatóján ismertette a templom múltját, jelenét és beszámolt az esedékes helyreállítási munkálatokról.

Az ülésen részt vett Tulogdy László György főtervező, építész, műemlékvédelmi szakember, dr. Makay Dorottya tartószerkezet-tervező, mérnök, műemlékvédelmi szakember és Benke István tartószerkezet-szakértő, mérnök, műemlékvédelmi szakember.

A szilágycsehi református templom a Szilágyság egyik legfontosabb középkori egyházi műemlék épülete, amelyben szinte érintetlenül megmaradt a XV. századi gótikus szentély, számos faragott kőelemmel és eredetileg festett, színes címerpajzzsal. A szentély boltozatának zárókövein a templomot építtető főnemesi családok faragott címerei találhatóak: a kusalyi Jakcs és a bélteki Drágffy családé.

Tulogdy László György főtervező, dr. Makay Dorottya tartószerkezet-tervező és Benke István műemlékvédelmi szakember | Fotók: Kulcsár Mária

A középkori épületet számos alkalommal módosították és bővítették, stílusát tekintve Szilágycseh egyedi épülete jött így létre, amely harmonikusan egyesíti a gótikus stílusú elemeket (főbejárat, kőbordás boltozat, szentségtartó, sekrestyebejárat, 1500 körül készült főúri stallum) a reneszánsz stílusjegyeket hordozókkal: az 1522-ben Drágffy János országbíró által készíttetett papi ülőfülke.

Másrészt a középkori gótikus építészet jegyei harmonikusan ötvöződnek a később épült mellékhajók barokk, klasszicista stílusú jellemzőivel, egészen egyedi és a Szilágyságban ritkán megtalálható jelleget adva így a templomnak – ismertette Szilágyi Zoltán lelkipásztor, aki hozzátette, a templom nemcsak a település reformátusai számára hitéleti központ, hanem jelentős társadalmi és kulturális tevékenységek helyszíne is.

A templomban irodalmi és zenei jellegű rendezvényein (versmondó vetélkedő gyermekek és fiatalok számára, orgona- és klasszikus zenei koncertek, ifjúsági zenekarok koncertjei, kiállítások), történelmi eseményekkel kapcsolatos megemlékezésein a szilágycsehieken kívül rendszeresen jelen vannak a környező települések lakosai is. Az épületnek turisztikai szempontból is kiemelkedő vonzereje van a térségben, háromnyelvű idegenvezetést biztosítanak az országból és külföldről érkező vendégeknek.

A jelenlévő tervezők elmondták, a helyreállítás során felújítják a művészeti értékű elemeket, kijavítják a tartószerkezetet és a műszaki meghibásodásokat, ezáltal megállítva az alap és a falak nedvesedését, a tartószerkezeteken és a templomtornyon lévő repedezéseket, amelyek a talajréteg mozgása miatt keletkeztek, valamint a boltozatok és a födémek aktív károsodásait, az alulméretezett fedélszerkezet problémáit.

A projektet a kormány Nemzeti Örökségvédelmi Intézetének (Institutul National al Patrimoniului) Műemléki Bélyegilleték (Timbrul Monumentelor Istorice) programja támogatja, amelynek célja az építkezési engedély megszerzéséhez szükséges műszaki iratcsomó, illetve a műszaki megoldásokat és kivitelezési részleteket tartalmazó tervcsomag összeállítása abból a célból, hogy az elkészült tervezési anyaggal a 2021–2027-es támogatási ciklusban európai uniós vagy más, országos támogatási forrásokra lehessen pályázni a templom teljes felújításához.

A tervezés összértéke 146 109 lej, amely tartalmazza a 130 037 lej értékű vissza nem térítendő támogatást, valamint a Szilágycsehi Református Egyházközség hozzájárulását.

„A pályázat általános célkitűzése a templom műemléki rekonstrukciója, értékeinek társadalmi célú hasznosítása, a helyi fejlődésre gyakorolt továbbgyűrűző hatás erősítése és a látogatószám növelése” – nyilatkozta a lelkipásztor.

Kapcsolódók

Kimaradt?