Korszerűsítették a marosvásárhelyi onkológiai kórházat

A Maros Megyei Klinikai Kórház onkológiai részlegében 2019-ben kezdődtek el a munkálatok, a szerkezeti problémák és a tavalyi világjárvány miatt viszont csak idén adják át a felújított klinikát.

A váratlan nehézségek mellett a koronavírus-járvány is hátráltatta a marosvásárhelyi onkológiai linika felújított részlegének átadását, most azonban már csak néhány terem várja a berendezést, és teljesen befejezettnek tekinthető a 2019-ben elkezdett korszerűsítés – hangzott el a keddi sajtótájékoztatón, amelyen többek közt Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke, Dr. Ovidiu Gîrbovan, a Maros Megyei Klinikai Kórház menedzsere, Dr. Ianoși Edith Simona orvosigazgató, valamint Dr. Togănel Cornelia, az Onkológia Klinika vezetője is részt vett.

Fotó: ETV

Az újítások révén a kétszintes épületben 44 ágy és 15 sugárterápiás fotel kap majd helyket, emellett egy olyan liftet is kialakítottak, amely kórházi ágyakat is tud szállítani.

Ünnepnap a megyei kórház és a város számára is

„A régi vakolat leverése után rengeteg problémával szembesültünk” – idézte fel Derzsi Szabolcs, telepvezető a keddi sajtótájékoztatón. Szakértők véleményére alapozva keresték és találták meg a megoldást, ez azonban időigényes volt.

„Minőségi anyagokat próbáltunk használni és több energiát fektettünk a felújításba” – ismertette. A Maros Megyei Klinikai Kórház menedzsere, Ovidiu Gîrbovan elmondta, hogy a munkálatok összköltsége nem haladta meg a 12 millió lejt. „Ünnepnapként tekintünk a mai napra, mivel ezentúl korszerű körülmények között, megfelelő eszközökkel kezelhetjük a betegeket” – hangsúlyozta.

Fotó: Maros Megyei Tanács/képernyőmentés

A Maros Megyei Tanács tervei szerint a kórház további 18 részlegét is felújítják, Péter Ferenc, a tanács elnöke elmondta, az onkológiai klinika korszerűsítése csak az első lépés volt. „Az elmúlt évek legnagyobb beruházást tudjuk magunk mögött, tetőtől-talpig, azaz az alapoktól kezdve az utolsó szobáig megújult az épület. Így olyan feltételek között tudjuk biztosítani az elkövetkezendőkben a daganatos megbetegedésekkel küzdőknek a felépülést, amelyeket 2021-ben már elvárunk” – zárta a gondolatot Péter Ferenc.

A Maros Megyei Klinikai Kórház a maga 18 részlegével a megyei önkormányzat által működtetett intézmények közül a legnagyobb Maros megyében. Az részlegek nagy része elavult, régi épületekben kap helyet, így alapos felújításra szorulnak. Arra azonban, hogy teljes körű felújítást végezzenek, legalább 4-5 évnyi költségvetésre lenne szükség.

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?