Elkezdődött a temesvári Studio mozi felújítása

Alapkő-letétellel és időkapszula elhelyezésével indították el szerdán a temesvári Studio mozi felújítási munkálatait. Az épületben az Europa Cinemas hálózatához tartozó művész mozi és korszerű kulturális központ működhet majd az önkormányzat tervei szerint.

A felújítás 17 millió lejbe (3,4 millió euróba) kerül, a munkálatok 18 hónapig tartanak. A kivitelezők az Audiotech Multimedia Group és a Mist Lider Construct. Az önkormányzati tulajdonban levő épület felújítását helyi forrásokból kezdik el, de remélik, hogy később a kulturális minisztérium is beszáll az Eruópa Kulturális Fővárosa program keretében, közölte április elején Dominic Fritz, Temesvár polgármestere.A temesvári Studio mozi látványterve | forrás: Facebook

A helyreállítás tervét az Atelier 21 készítette el a Groupama biztosító finanszírozásával, az épületben nyíló művész mozi koncepcióját pedig a filmes egyesületek (Pelicula Culturală, a Marele Ecran, a DocuMentor és a Timishort Filmfestet is szervező Román Függetlenfilm Egyesület) dolgozták ki.

Mint korábban írtuk, a Studio mozi a filmrajongók és filmkészítők közösségi tere lesz, a tervek szerint az art house típusú kulturális központban filmgyártás, újságírás, és más, multimédiához, fotózáshoz, hangtervezéshez kapcsolódó tevékenység is zajlik majd, illetve gyerekeknek és fiataloknak szóló filmes kurzusokat is szerveznek majd benne. A moziban két vetítőterem lesz, egy 190 férőhelyes, korszerű DCP-projektorral, és egy 64 férőhelyes, mozgatható székekkel, ahol nem csak vetítéseket, hanem például műhelymunkát is lehet szervezni. Az épülethez tartozik majd egy 80 férőhelyes terasz is, ahol szintén lehet majd filmvetítéseket, rendezvényeket szervezni.

A kezdeményezők szerdán alapkő letételével ünnepelték meg a régóta tervezett felújítás elkedését, és egy 16 mm-es filmdoboz formájában időkapszulát is elhelyeztek az épületnél, amely a kezdeményező partnerek üzeneteit, egy mozijegyet, szerencspénzeket, a Ceau, Cinema fesztivál plakátját és egy koronavírus gyorstesztet tartalmaz, utóbbit azért, hogy évek múlva az utókor távoli rossz emlékként idézhesse fel a járványt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?