Modern orvosi eszközökkel szerelték fel a margittai járóbeteg-rendelőintézetet 

A margittai Dr. Mircea Pop Városi Kórházban tett hivatalos látogatást pénteken Cseke Attila fejlesztési miniszter, ahol egy több mint tízmillió lej értékű projektet zártak le, amelyből a teljes járóbeteg-rendelőintézet mind a tizennégy rendelője, valamint a két laboratórium számára vadonatúj, modern berendezéseket és új bútorokat vásároltak.

A projekt két évig tartott, a 10,7 millió lejes beruházás hetven százalékát a Regionális Operatív Programon keresztül a fejlesztési minisztérium biztosította, további 28 százalékot kormánytámogatásból fedeztek, míg a fenntartó helyi önkormányzat kétszázaléknyi önrésszel szállt be a költségekbe – tudatta Bradács Alíz kórházmenedzser.

„Utolsó generációs orvosi eszközöket szereztünk be, amelyek segítségével nő a diagnosztikai kapacitás és minőségi szolgáltatást tudunk nyújtani. Például ameddig a margittai kórház számára nem tudták megvásárolni a komputertomográfot, a betegeknek minden alkalommal Nagyváradra kellett utazniuk, hogy elvégeztessék a vizsgálatot, de most már helyben is rendelkezésre áll az új, modern eszköz” – foglalta össze a kórházigazgató.

A szerző felvételei

Bradács Alíz kifejtette, a járóbeteg-rendelőintézet számára csak a berendezések beszerzésére tudtak pályázni, az épület felújítására nem, ugyanis az ingatlannak csak résztulajdonosa a kórházat fenntartó helyi önkormányzat, miután évekkel ezelőtt a földszinti rendelőket eladták, hogy azokban háziorvosi magánrendelők működhessenek.

A fejlesztési minisztérium által támogatott helyi kezdeményezés révén nemcsak a margittai, hanem az Észak-Bihar megyei lakosság ellátásának minősége is javul, magyarázta Bradács Alíz, kiemelve: Margittán és a város közelében, a helyi kórház vonzáskörzetében mintegy százezer ember él.

A kórház előcsarnokában megtartott projektzárón Marcel Emil Sas-Adăscăliții, Margitta polgármestere megköszönte az előző városvezetőségnek és Pocsaly Zoltán korábbi polgármesternek a munkáját, aminek eredményeképpen teljesen kicserélődhetett a járóbeteg-rendelő felszerelése. Ugyanakkor köszönetet mondott Cseke Attilának is szülővárosa állandó támogatásáért, és jelezte, további finanszírozásokra van szükségük ahhoz, hogy megépíthessék a rendelőintézet új személyfelvonóját is.

Cseke Attila elmondta, nemcsak miniszteri minőségében, hanem Margitta szülöttjeként is szívesen érkezett a kórházba, amely az utóbbi bő tíz esztendőben teljesen átalakult. Mint mondta, pénteki napját Vaskohszikláson (Ștei) kezdte az ottani kórházban, ahol tervezik egy balneoterápiás központ létrehozását, és megtudta, akik azokat a terveket elkészítették, jártak Margittán is, hogy átvegyék a jó példákat.

„A margittai kórház az utóbbi tizenkét évben példa lett mások számára bizonyos orvosi szolgáltatások tekintetében. Azt kívánom, ez legyen ezután is így, és ez a most lezárult projekt is azt mutatja, hogy megvan a folytonosság az egészségügyi intézmény fejlesztésében” – mondta a fejlesztési miniszter.

Cseke Attila szerint a járóbeteg-rendelő felszerelése nagyszerű kezdeményezés, ahol nem kell megállni, amint annak idején elkezdték a balneoterápiás osztály megépítésével és ma már a szakrendelők teljes felszerelésénél tartanak a margittai Dr. Mirce Pop Városi Kórházban.

„Az álmok mindig valóra válnak, ha tudjuk, hogy mit akarunk elérni és lépésről lépésre teszünk azért, hogy beteljesüljenek. Saját becslésem alapján, ma Nagyvárad után Margittán van a második legfontosabb egészségügyi központ a megyében. Ez nemcsak folyamatos infrastrukturális fejlesztés, hanem a humánerőforrás fejlesztése miatt is alakult így” – emelte ki a miniszter.

Demián Zsolttól, a város alpolgármesterétől megtudtuk, a mintegy tízmillió lejből új röntgengépet, gasztroszkópot, kolonoszkópot és komputertomográfiai felszerelést vásároltak a kórház részére. Ugyanakkor a járóbeteg-rendelőintézet laboratóriumát is felszerelték, korszerűsítették a sebészetet, a bőrgyógyászati, nőgyógyászati, ideggyógyászati, fül-orr-gégészeti és szemészeti részleget, illetve a kardiológiát és ortopédiát.

Kapcsolódók

Kimaradt?